AO, ziua 2: Djokovic face valuri în Consiliul Jucătorilor, marii capi de serie trec, icnetele revin în discuție

Camelia Butuligă | 16 ianuarie 2018

Cu o cicatrice mare încă vizibilă pe genunchiul stâng, Stan Wawrinka a câștigat primul meci în turneu, înlăturând din dubiile ce-l înconjurau. A câștigat și alt mare revenit după accidentări, Novak Djokovic.

Djokovic produce mai multe titluri ca președinte al Consiliului Jucătorilor decât ca jucător

Revenirea lui Novak Djokovic în tenisul competitiv a mers ca pe roate, cu o victorie ușoară în minim de seturi contra lui Donald Young. Serviciul refăcut din cauza accidentării la cot pare chiar mai puternic decât în trecut. ”Am jucat un tenis perfect azi… Parcă nu am făcut deloc pauză, m-am simțit foarte bine,” a declarat Djokovic, care va juca în turul următor cu vechiul lui prieten, Gael Monfils, care nu l-a bătut niciodată în cele 14 meciuri jucate.

Cum meciul de azi nu prea a avut istoric, Novak a trebuit să răspundă la conferință la mai multe întrebări despre ședința de ieri a Consiliului Jucătorilor, despre care s-au auzit multe zvonuri contradictorii: ba că Novak ar fi propus înființarea unui sindicat al jucătorilor separat de ATP care să lupte pentru premii mai mari, ba că ar fi adus și un avocat specializat în dreptul muncii, ba că s-ar fi menționat ideea de boicot al Slamurilor.

Djokovic a încercat azi să mai oprească avântul presei, nuanțându-și declarațiile: nu a fost niciun avocat, nu se vor boicota Slamurile și ideea e să se colaboreze cu ATP-ul. Totuși, nu iese fum fără foc și până azi, ceilalți jucători s-au exprimat deja pe subiect, fie la conferințele de presă, fie în interviuri, pe Twitter. Iată câteva opinii:

Kevin Anderson, vicepreședintele Consiliului Jucătorilor

”A fost o discuție, nimic mai mult. În ultimii ani s-au mărit premiile pentru primele runde. Top 100 poate să trăiască mai bine acum, dar am vrea să împingem acest prag până la cei de clasați pe 150, 200 în lume.”

Victor Troicki

”Novak are dreptate. Slamurile ridică premiile, dar încă sunt ridicole comparativ cu câți bani fac acestea. Un sindicat al jucătorilor e o idee bună – numai uniți vom reuși.”

Ryan Harrison

”Nu am fost prea implicat, pentru că nu sunt în Consiliu. Un sindicat al jucătorilor care să reprezinte doar jucătorii ar fi o idee bună. Ce avem acum (ATP -n.r.) reprezintă și jucătorii și turneele. Câștigăm bine în tenis, dar nu se compară cu fotbalul american sau baschetul unde sportivii câștigă sume de șapte cifre.”

Andy Roddick

(Un sindicat al jucătorilor) ar fi o idee bună, e o idee bună e mult timp. E imposibil ca o entitate să reprezinte ambele părți într-o negociere. Sunt surprins că nu se vorbește mai mult despre asta.

Judy Murray

Total de acord cu Andy Roddick. Ce-ar fi dacă s-ar înființa un sindicat comun al jucătorilor și jucătoarelor? În felul acesta s-ar putea face un efort mult mai puternic pentru a negocia cu turneele comune și Slamurile.

John McEnroe

De acord, vorbim de asta de ani de zile. Jucătorii primesc un procent mult mai mic din câștiguri comparat cu alte sporturi, în ciuda creșterii recente a premiilor. Eu susțin ideea unui sindicat de 40 de ani.

Alize Cornet

A declarat că susține și ea demersul lui Djokovic și apreciază căun jucător de top este dispus să devină portavocea unei astfel de inițiative.

Rafael Nadal, Kyle Edmund și Grigor Dimitrov au refuzat să comenteze, cât despre Roger Federer, s-a spus că privește cu reticență inițiativa, dar elvețianul, în vreme ce n-a vrut să dea detalii despre discuții, a spus azi că este bine și important că jucătorii s-au adunat să discute despre bani și un potențial sindicat.

Wawrinka, Federer și Del Potro câștigă

Wawrinka declarase înainte turneu că nu este refăcut 100%, dar că va juca oricum. Cu o cicatrice mare încă vizibilă pe genunchiul stâng, Stan a câștigat ușor primele două seturi contra lui Berankis, dar apoi acesta a profitat de inevitabila scădere fizică a lui Wawrinka, luând setul 3 și opunând o rezistență ridicată în cel de-al patrulea. Stan a reușit să închidă meciul în tiebreak, evitând decisivul și oboseala. În turul următor îl așteaptă americanul Tennys Sandgren, care a trecut în 3 seturi de Chardy.

Federer și Del Potro nu au avut nicio problemă cu Bedene, respectiv Tiafoe. Pentru Delpo a fost primul meci la AO din 2014 încoace, în timpul ăsta el ratând turneul din varii motive. De reținut din meciul lui Federer este doar interviul impromptu cu Will Ferrell de la sfârșit, în care acesta l-a numit „gazelă mătăsoasă”. ”Dar gazela nu sfârșește prin a fi mâncată?” a răspuns Federer, pragmatic. În general, Roger a fost mai amuzant decât așa-zisul actor comic. ”Îți place când fanii strigă: ”Come on, Roger!” ”Da, în felul ăsta nu uit cum mă cheamă” #oldmanjokes.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/953206624453148672

Kvitova pierde un meci dificil contra lui Petkovic

Petra Kvitova – Andrea Petkovic nu ar fi trebuit să fie meci de turul unu, dar ăsta e clasamentul: nemțoaica este aproape să iasă din top 100, însă a jucat mult mai aproape de nivelul ei de fostă jucătoare de top 10. De două ori a trebuit Petra să recupereze un deficit de patru game-uri (o dată în primul set și apoi în decisiv) și apoi să salveze mingi de meci. Balanța s-a înclinat rapid când într-o parte, când în alta, mai ales pe finalul decisivului lipsit de tiebreak.

Petra a servit pentru meci la 6-5, dar n-a putut închide, iar Petkovic a declarat după meci că de la un moment dat încolo a încercat să nu se mai gândească la nimic pentru a nu regreta oportunitățile pierdute. Aflată încă în transă la conferința după meci, Petkovic a declarat că n-a simțit nimic când a câștigat cu 10-8 în decisiv. De partea ei, Kvitova a părăsit terenul înlăcrimată la auzul publicului care îi scanda încă numele. La conferință însă a pus înfrângerea în perspectivă, declarând că după câte a pătimit anul trecut, e bucuroasă că poate juca meciuri ca acesta.

Afară de Kiki Mladenovic, a cărei înfrângere la Ana Bogdan cu greu poate fi catalogată o surpriză, n-au mai fost cutremure în rândul capilor de serie, care au trecut toate, în frunte cu Sharapova, Muguruza, Pliskova, Radwanska au trecut toate.

 

Sabalenka enervează publicul australian, Benoit Paire se aliază cu ei

Ca de obicei în primele zile, numărul meciurilor dă naștere la tot felul de picanterii în care este de obicei implicat și voiosul public australian. În populara sesiune de seară, ucraineanca Sabalenka a reușit să-i enerveze pe spectatori cu sunetele exagerate (mai ales că juca contra australiencei Ash Barty). Am folosit de-a lungul timpului pentru englezescul ”grunt” diverse traduceri care descriu zgomotele (involuntare sau nu) scoase de jucători când lovesc mingea: unele sunt mai discrete (icnete), altele sunt mai ascuțite (chiote).

Însă Sabalenka este la nivelul următor și acesta nu sună bine deloc: deja intrăm în teritoriul răcnetelor. Când arbitra a făcut apel la public să nu mai țipe în timpul punctelor (o maimuțăreau pe Sabalenka), acesta a devenit și mai vocal. Trebuie să recunoaștem că este ironic ca arbitrul să atenționeze publicul să nu mai țipe, dar nu și pe jucătoare. Jurnaliștii și-au amintit, deloc amuzați, cum, în 2012, WTA promitea să reteze din rădăcină această practică în rândul junioarelor. Se pare că n-au făcut destul. Barty a câștigat în trei seturi, dar Sabalenka se anunță o prezentă constantă pe ecranele noastre în viitor, obligându-ne să folosim din start butonul ”mute”.

Fanii spanioli ai lui Garcia-Lopez au provocat ceva tensiuni în meciul contra lui Benoit Paire, strigând ”Si, si, si!” în timpul punctului. Paire nu știe prea multe, așa că a început să strige, la rândul său, după punct: ”Non, non, non!”. A ieșit un fel de rap battle cu doar două cuvinte, la care s-au alăturat și australienii neutri de partea franceză. Ce ar fi un meci de tenis de pe terenurile auxiliare, din primele tururi ale unui Slam, fără un pic de țâfnă? La un moment dat, Benoit l-a trolat pe Garcia-Lopez și cu niște lovituri ca asta.

Hot shots

Dominic Thiem a trecut la pas de Pella, lovind 48 de winnere, dintre care 15 ași și un tweener.  Din fericire pentru el, Domi nu a luat nimic din jocul actual al prietenei sale Mladenovic, cu excepția strigătului ”Allez!”. Alt hot-shot al zilei a fost blocarea nonșalantă a unui smash de către Simona Halep și transformarea lui în winner.

https://twitter.com/doublefault28/status/953214619685974017

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/953154379724369920

Programul de mâine

 Ce e interesant: Siniakova – Svitolina și Gavrilova – Mertens (primul și ultimul meci pe Laver), Shapovalov – Tsonga (al doilea meci pe M. Court, între Kostyuk – Rogowska și Ostapenko – Duan, la care merită să aruncați un ochi dacă sunteți treji. Pentru hipsterii insomniaci, Carreno-Busta vs Gilles Simon e primul pe Court 3. Irina noastră intră a doua pe Court 7 contra lui Martic.

Tot mâine începe și dublul. Sorana face echipă cu Haddad-Maia și au picat cu… Sabalenka/Kudermetova – sunt curioasă dacă Sabalenka face același zgomot și la dublu. Begu/Niculescu deschid cu Lucic-Baroni/Petkovic, ultimul pe Court 12. Olaru/Savchuk cu Kozlova/Putintseva, al treilea pe 19. Noua pereche Mergea/Zimonjic au căzut greu, cu Lopez/Lopez. Nici Buzărnescu/Irigoyen n-au avut mai mult noroc, vor juca cu favoritele 9 Hsieh/Peng.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/953258154812309504

 

***

ULTIMA ZI: 30 la sută reducere în Shop!

 

Ca să sărbătorim 6 ani de 30-0 ai o reducere masivă în Shop: 30% OFF, timp de patru zile (duminică, luni, marți, miercuri) din valoarea întregului coș *

Tot ce trebuie să faceți este să introduceți codul de voucher Treizecizero6aniLetsGo la plasarea comenzii, în câmpul corespunzător, iar valoarea coșului se va actualiza automat.

 

Ce-ți poți lua 

1. Simona de păstrat

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

(* excepție, tricourile 30-0 Onederful Tricolor și 30-0 Tee).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi