Andy Murray: “Trebuie să cred că pot câștiga Roland Garros!”

Adrian Țoca | 11 aprilie 2012

Andy Murray: “Trebuie să cred că pot câștiga Roland Garros!”

Roland Garros este oferit de

Sezonul de zgură a început și fiecare zi care trece înseamnă una în minus până la startul celui de-al doilea Slam al sezonului. Roland Garros 2012 va fi, în mod cert, printre cele mai interesante turnee de Mare Șlem din ultimii ani, dacă nu cumva e chiar cel cu cele mai multe semnificații. Într-un an cu atâtea mize, Roland Garros va însemna, pentru circuitul masculin, un record, într-un fel sau altul. Spre exemplu, liderul mondial, Novak Djokovic, are șansa de a câștiga singurul Slam care îi mai lipsește din palmares, un triumf la Paris aducându-l pe Nole în fantastica situație de a deține toate trofeele de Mare Șlem în același timp. Ar fi primul jucător de la Rod Laver încoace, în 1969, care câștigă 4 Slam-uri la rând.

Pentru Nadal, Roland Garros reprezintă “acasă”, și, deși învins în șapte finale importante la rând de Nole, fostul lider mondial rămâne cel mai bun jucător de zgură al tuturor timpurilor, calitate din care va încerca un al șaptelea titlu la Paris, ceea ce i-ar permite să depășească recordul  lui Bjorn Borg. Cât despre Federer, elvețianul va dori să-și încununeze cariera cu încă o performanță notabilă, ceea ce i-ar duce totalul Slam-urilor la 17.

În toată această ecuație, pe Andy Murray nu-l mai bagă nimeni în seamă. E și greu să-l creditezi cu șanse pe scoțian, aflat încă în căutarea primului său trofeu într-un Grand Slam. Cum ar fi să vină tocmai acum, tocmai la Paris? Aparent imposibil, dar nu și pentru Andy. Declarațiile lui de ieri confirmă asta:

“Trebuie să cred că pot face asta. Rezultatul de anul trecut (n.a. semifinale) mi-a dat și mai multă încredere și încă simt că aș fi putut juca și mai bine”, a spus Murray.

“French Open, ediția din 2011, a fost foarte important pentru mine. Nu neapărat că am ajuns în premieră în semifinale acolo, ci pentru felul în care m-am descurcat pe parcursul turneului. Nu văd niciun motiv pentru care n-aș crede în șansa mea. Dacă voi munci mult în următoarele săptămâni, cred că pot să îi înving pe Rafa, Novak sau Roger, chiar dacă ei au rezultate mult mai bune pe zgură”.

O afirmație interesantă, susținută și de Ivan Lendl, care a spus deja că îl vede pe Murray în stare să triumfe la Paris. Statistica nu-l ajută pe scoțian. Niciunul dintre cele 22 de titluri ale sale nu a venit pe zgură. Ba, mai mult, Andy n-a făcut nici măcar o finală pe suprafața roșie, cel mai aproape fiind anul trecut, când, la Roma, a servit pentru meci în fața lui Novak Djokovic, în semifinale. Cât despre Paris, cum ziceam, abia anul trecut a reușit să ajungă între ultimii patru, unde a cedat, în trei seturi destul de strânse, în fața lui Rafa.

Dar asta nu înseamnă mare lucru. La urma urmelor, în tenis s-au văzut surprize și mai mari, iar Murray are toate motivele să spere. Și, în plus, în zilele astea, suprafața pe care se joacă un turneu sau altul contează din ce în ce mai puțin (analiză despre suprafețe | părerea lui Mardy Fish despre suprafețe | Părerea lui Stakhovsky (și) despre suprafețe).

Dacă va fi sau nu în stare să provoace una dintre marile surprize ale ultimilor ani, vom afla în curând.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi