Andy Murray și Juan Martin Del Potro s-au Retras de la Roland Garros. Și Wawrinka e incert

Adrian Țoca | 22 mai 2013

Andy Murray și Juan Martin Del Potro s-au retras de la Roland Garros. Și Wawrinka e incert

Roland Garros este oferit de

Pentru al treilea Slam consecutiv n-o să-i avem la start pe toți membrii Big Four. Dacă la US Open și Australian Open a fost Rafa Nadal cel care a trebuit să absenteze, de data asta e rândul lui Andy Murray să declare forfait din motive medicale. Durerile la spate care l-au făcut să se retragă de la Roma, din timpul meciului cu Granollers, n-au cedat, astfel că britanicul a ales să nu forțeze o accidentare și mai gravă. Săptămâna trecută, Murray vorbea despre o problemă care persistă din 2011 și care s-ar fi putut solda cu o agravare pe zgură, suprafață pe care Murray spunea că o percepe drept cea mai solicitantă. Andy mai spunea că ar fi fost o surpriză pentru el să poată concura la Paris.

Inițial, echipa britanicului anunțase că Murray, locul 2 în clasamentul ATP înaintea turneului, urmează să facă un anunț în cursul zilei de miercuri, însă semnele erau clare. Mama jucătorului, Judy Murray, lăsase de înțeles că este prioritară refacerea pentru Wimbledon, turneu în care jucătorul își pune mari speranțe. Decizia, anunțată marți seara, a venit să confirme bănuielile.

Murray nu este un jucător periculos pe zgură, asta o știe toată lumea, și cel mai probabil el n-ar fi fost o amenințare pentru adevărații favoriți ai turneului. Din 2011, an în care a reușit cele mai bune rezultate ale sale pe red clay, inclusiv o semifinală la RG, britanicul n-a părut să progreseze.

Chiar și așa, absența sa de la Paris reprezintă un eveniment notabil, mai cu seamă că este primul Slam pe care Andy îl ratează din 2007 încoace. Campion de Slam în exercițiu, britanicul este una dintre figurile importante ale circuitului, iar absența lui n-are cum să le pice bine francezilor.

“A fost o decizie greu de luat, dar după ce am cerut mai multe păreri avizate, am ajuns la concluzia că nu-s într-o condiție care să-mi permită să joc. Ador să fiu pe teren la Paris, le cer scuze organizatorilor”, a spus Murray, printr-un comunicat. Ciudat, singurele două retrageri din cariera lui au venit de fiecare dată de ziua lui, din motive medicale: în 2007, la Hamburg și săptămâna trecută, la Roma.

Lipsa lui Murray are diverse consecințe, mai mult sau mai puțin relevante. În primul rând, Roger Federer urcă pe 2 pe lista capilor de serie. Nadal, deținătorul titlului, va fi acum favorit 3, iar David Ferrer, cap de serie 4. Dintre toți, cel mai puțin fericit trebuie să fie Federer. În vechiul context, el nu l-ar fi putut întâlni pe Nadal decât într-o ipotetică finală. Acum, cei doi s-ar putea vedea în semifinale.

În ce privește clasamentul, Murray, care anul trecut a făcut sfert de finală la Paris, nu va putea fi depășit de Federer decât dacă elvețianul va ajunge în ultimul act.   

Nu doar cu Muzz sunt probleme. Ceea ce era inițial doar un zvon s-a transformat în realitate în cursul zilei de miercuri. Afectat de un virus stomacal, Juan Martin Del Potro nu a putut să câștige cursa cu timpul și a anunțat că nu va participa nici el la Roland Garros, fiind incomplet refăcut.

Delpo, numărul 7 mondial, a făcut sferturi de finală anul trecut, când a fost întors de la 0-2 la seturi de Roger Federer, și era așteptat să confirme forma bună din primăvară, de pe sezonul de hard. Din păcate pentru argentinian, 2013 se arată un an cu noi și noi probleme, cel puțin în materie de Slam-uri, turnee ce constituiau prioritatea lui: la AO a fost eliminat timpuriu, în turul 3, iar la French Open nu poate participa.  

Retragerea lui Juan Martin are următoarele implicații pe lista capilor de serie: Tipsarevic trece favorit 8, Haas – 12, Kohlschreiber 16, Paire 24 și Robredo 32.

Dacă deja i-au pierdut pe Murray și pe Del Potro, organizatorii așteaptă cu înfrigurare vești de la Stanislas Wawrinka. Stan, autorul unui sezon excelent, n-a mai pus mâna pe rachetă de la retragerea din turneul de Masters de săptămâna trecută. Stan a declarat pentru presa din Elveția că a suferit o ruptură musculară parțială și că așteaptă rezultatele unor teste programate miercuri.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi