Andy Murray: here we go again. Cale liberă pentru Nole spre finală

Adrian Țoca | 11 martie 2012

Andy Murray: here we go again. Cale liberă pentru Nole spre finală

Ca de fiecare dată când lucrurile merg bine sau chiar foarte bine pentru el, Murray găseşte o cale de a strica momentul, de a părăsi drumul cel bun în “favoarea” unor hârtoape. Aşa şi la Indian Wells, unde britanicul venea pe cai mari: un sezon excelent, punctat cu un titlu, o semifinală cu Djokovic la Australian Open, de pe urma căreia toată lumea a rămas convinsă că Andy e foarte aproape de pasul cel mare, şi apoi o finală la Dubai, punctată de o victorie la acelaşi Novak.

Şi exact când îi era lumea mai dragă scoţianului, acesta a făcut din nou un pas greşit, fiind eliminat, în marea surpriză a zilei la Indian Wells, de spaniolul Guillermo Garcia-Lopez, scor 6-4, 6-2.

Ştiţi ironia fanilor englezi în ce-l priveşte pe Murray, am mai scris-o:  Când Andy câştigă, e britanic. Când pierde, e scoţian. 

Cel puţin până la Miami, Murray va fi din nou exclusiv scoţian. Pentru al doilea an la rând, el pierde încă de la primul meci la Indian Wells, pierzând în faţa unui jucător căruia îi cedase numai 12 game-uri în cinci seturi jucate anterior. Murray l-a lăsat pe Garcia-Lopez, un jucător de anduranţă, să dicteze ritmul, nu şi-a fructificat şansele, iar armele sale obişnuite, consistenţa de pe fundul terenului, contraatacul şi jocul bun la retur, l-au lăsat baltă. În plus, Murray a condimentat totul cu foarte multe erori, atât cu forehandul, cât şi cu reverul, prăbuşindu-se, cu tot cu reduta lui tradiţională, la cel mai mic asalt al spaniolului.

Când a avut o şansă să-şi revină în setul doi, într-un moment în care era condus cu un break, dar avea 40-0 pe serviciul lui Garcia Lopez, Murray a ratat toate cele trei şanse de rebreak (a ratat şapte, în total), săpându-şi şi mai abitir groapa. Restul a fost făcut de consistenţa ibericului, credit lui pentru că nu s-a pierdut cu firea când s-a apropiat de linia de sosire.

Pentru Murray încep iar, inevitabil, întrebările. Zi proastă sau nu, dar e suficientă o înfrângere ca aceasta pentru a-l întoarce cu câţiva paşi la nivel de încredere. Cert e că, dintre cei care alcătuiesc aşa numitul “Big Four”, Murray are astfel de “zile proaste” cel mai des. Şi asta nu-l ajută în tentativa lui de a ţine pasul cu primii trei. Pentru scoţian, urmează un turneu la Miami în care e aproape obligat să obţină un rezultat relevant, altfel va intra în sezonul de zgură plin de îndoieli.

În rest, Indian Wells nu va avea, aşadar, semifinale între primii patru. Nu că Djokovic n-ar fi fost oricum favorit, dar sârbul are acum cale şi mai uşoară către o nouă finală, Tomas Berdych, cel care îl va întâlni, în turul următor, pe Andy Roddick, devenind acum cea mai importantă ameninţare pentru Nole.

Andy Roddick a supravieţuit, rămâne în turneu

Încercatul jucător american a avut viaţă grea cu Lukasz Kubot, polonezul care îl învinsese în singura lor întâlnire precedentă. Ajuns tocmai pe 31 şi confruntat cu diverse probleme medicale în acest sezon, probleme care au dus la mai multe eliminări premature, Roddick se agaţă cu disperare de fiecare meci pentru a încerca să-şi recapete un tonus cu care să salte în clasament pe un loc mai potrivit pentru renumele lui. Numai că era cât pe ce să o păţească din nou: Kubot a avut 6-4 şi 5-4, servind pentru meci, adică, numai că Andy a găsit puterea să întoarcă şi să revină, impunându-se, într-un final, 4-6, 7-5, 6-3, o victorie numai bună pentru moralul americanului.

Turneu plin de răsturnări spectaculoase

Cel puţin până acum, Indian Wells n-a fost tocmai un turneu care să îmbrăţişeze normalul. Am avut parte fie de mari surprize, precum eliminarea lui Murray, fie de câteva răsturnări incredibile de situaţie. Foarte multe meciuri întoarse, adesea din situaţii în care unul dintre jucători fie a avut o minge de meci, fie servea pentru meci. Detalii, în lista următoare:

Azarenka – Barthel 
Meci cu două răsturnări. Întâi Barthel a revenit de la 4-6, 1-5, întorcând meciul la 4-6, 7-6, 4-1. Apoi a fost rândul bielorusei să revină şi să câştige, 7-6 în decisiv.

Kerber – Stephens
Stephens a condus cu 6-2, 5-1, dar a pierdut, incredibil, 6-2, 5-7, 4-6.

Sorana Cîrstea – Benesova
Cîrstea a revenit, deşi cehoaica a servit pentru meci la 6-4, 5-3, Sorana impunându-se, într-un final, cu 4-6, 7-5, 7-6 (5).

Irina Begu – Hradecka
Şi Begu a revenit din ghearele înfrângerii, salvând chiar şi trei mingi de meci pentru asta, în victoria 4-6, 7-5, 6-2, cu Hradecka. Aceasta din urmă a servit pentru meci la 6-4, 5-4.

Davydenko – Bubka jr.
Nicolay a câştigat cu 7-5, 6-3, nimic surprinzător, doar că, pentru a câştiga primul set, el a revenit de la 0-5, 15-40.

Roddick – Kubot
Andy a câştigat greu, 4-6, 7-6, 6-3, dar Kubot a servit pentru meci la 6-4, 5-4.

A. Ramos – Gasquet
Francezul a servit pentru meci, la 6-3, 5-4, dar a sfârşit prin a pierde, 6-3, 5-7, 1-6.

L. Mayer – Falla
Falla a câştigat primul set, 6-2, apoi a servit pentru meci, la  6-5 în setul 2. N-a reuşit să închidă, dar a beneficiat, apoi, de două mingi de meci în tiebreak, irosindu-le pe ambele. Într-un final, el a pierdut meciul, 2-6, 6-7, 4-6. Premiul lui Mayer? Un meci cu Nadal.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi