Ana Ivanovic revine într-o semifinală de Slam după șapte ani, se întâlnește cu Lucie Safarova

Camelia Butuligă | 2 iunie 2015

După ce a eliminat-o pe campioana en-titre, Safarova a confirmat momentul bun cu o nouă victorie solidă, de data asta contra lui Garbine Muguruza. Lucie este la a doua semifinală de Grand Slam în ultimul an, după cea de la Wimbledon, rezultat impresionant pentru o jucătoare recunoscută în trecut pentru inconstanța ei.

Roland Garros este oferit de

Ana Ivanovic şi Lucie Safarova au aceeaşi vârstă (28 de ani), stiluri similare de joc şi în trecut tendinţa de a claca sub presiune. Nu şi la acest Roland Garros. Safarova spune că este o altă jucătoare de la semifinala de anul trecut de la Wimbledon, iar Ana a declarat că succesul recent se datorează echilibrului din viaţa personală. Nemţii sunt buni până şi pe post de cheerleader.

Ivanovic a jucat doar două meciuri de două seturi până acum – restul de trei au avut nevoie de decisiv, iar în două dintre ele a trebuit să recupereze un prim set pierdut. „Anul acesta n-am avut multe meciuri înainte de RG. Anul trecut mă aşteptam să ajung mai departe în turneu. Dar acum a trebuit să lupt încă din primele două runde”.

Nici meciul de azi nu a fost floare la ureche, în ciuda scorului. Condiţiile de joc au fost dificile din cauza vântului. „Am încercat să mă mişc mai mult, pentru că atunci când este vânt asta trebuie să faci”. Svitolina a încercat să stea cu ea în schimburi, însă loviturile superioare ca viteză ale lui Ivanovic au fost destul de greu de gestionat de ucraineancă.

Pentru Ivanovic însă nu este suficient să joace bine ca să câştige. De prea multe ori a pierdut meciuri care erau în racheta ei, de prea multe ori emoţiile şi serviciul mai ales au trădat-o. Şi azi când a servit pentru meci Ana a făcut două duble, dar din fericire le-a anulat cu câteva lovituri direct câştigătoare. „Uneori joci grozav şi nu câştigi. Alteori e invers. Trebuie să ai încredere în munca pe care ai depus-o la antrenament, în echipă şi în faptul că vei executa pe teren. Trebuie să accepţi că uneori dai tot ce poţi şi tot nu e destul. Când se întâmplă, e bine să nu te gândeşti prea mult la eşec, pentru că vei continua să pierzi din cauza atitudinii negative.”

Safarova ştie şi ea câte ceva despre emoţii şi cum te pot afecta. „Am avut atâtea emoţii după meciul de ieri. N-am putut să adorm uşor şi apoi m-am trezit prea devreme. Aşa că eram puţin obosită de dimineaţă”.

Deşi Lenglen este mai mic şi vântul nu suflă aşa de violent ca pe Chatrier, totuşi condiţiile de joc nu au fost uşoare nici în meciul ei contra lui Garbine Muguruza. „Se formau vârtejuri şi mingea era aruncată în toate părţile. N-am mai avut vânt aşa puternic în Franţa niciodată. Am încercat să îmi fac jocul de picioare bine şi nu am încercat să lovesc ţinte prea mici. A fost o luptă. Tiebreakul primului set a fost foarte strâns şi am avut nişte schimburi foarte disputate”.

Meciul a fost ceva mai echilibrat decât Ivanovic – Svitolina, Garbine a aruncat tot ce a putut în Safarova, dar cehoaica a fost mereu un pic mai rezistentă în schimburi. Muguruza a lăudat la conferinţă spinul loviturilor ei de stângace. „Safarova a jucat atât de bine, nu mi-am imaginat. A fost imposibil. A alergat bine, a servit fantastic. Era un spin pe serviciul ei care m-a surprins. Spinul pe care îl pune pe lovituri este uimitor”.

Una dintre cheile meciului a fost returul. „Din nefericire, nu am putut returna cum am vrut în câteva momente cheie”. Statistica îi dă dreptate lui Garbine: Safarova a câştigat 56% din punctele jucate pe al doilea serviciu, pe când Garbine a reuşit doar 44%. Dovadă că a returnat mai bine, Lucie a avut şi mai multe şanse de break (8 versus 4).

Cu toate astea, Muguruza spune că anul acesta, spre deosebire de anul trecut, nu are niciun regret. „Anul trecut am avut impresia că nu am jucat cel mai bun tenis al meu, din motive mentale. Anul acesta, da. Am luptat până la capăt. Am inceput stresată turneul, dar am reuşit să depăşesc momentul şi mă bucur pentru asta. Anul trecut am fost aproape de victorie, dar nu eram conştientă că eram în sferturi. Anul acesta plec de aici fericită, pentru că Safarova a jucat excelent. Dacă trebuie să pierzi, e bine măcar să pierzi la jucătoare care joacă un tenis extraordinar”.

Deci la ce să ne aşteptăm de la semifinala Ivanovic – Safarova? Anul trecut, Safarova a câştigat aici în două seturi destul de clare. „Este o jucătoare grozavă, a arătat asta de multe ori”, spune Ana. „A arătat asta şi contra Sharapovei, a câştigat Doha bătând-o pe Azarenka. Va fi dificil pentru mine – este stângace, scoate multe mingi, loveşte greu şi agresiv. Va trebui să mă pregătesc bine”.

Safarova a vut şi ea numai lucruri bune de spus despre Ivanovic, deşi în mai puţine cuvinte: „Aştept cu nerăbdare meciul următor. Este o adversară dificilă şi nice.” Destul de bună evaluarea, Lucie. Amândouă sunt jucătoare nice în afara terenului, să vedem cine va reuşi să fie mai puţin nice pe teren în întâlnirea de joi şi să acceadă în finală.

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi