Ana câștigă un meci nebun cu Sharapova; Federer revine în finală la Cincy

Adrian Țoca | 17 august 2014

Finalele săptămânii sunt Serena Williams – Ana Ivanovic și David Ferrer – Roger Federer.

Cei care susțin că tenisul feminin nu poate produce meciuri spectaculoase ar trebui să se uite la highlights-urile semifinalei de noaptea trecută de la Cincinnati, dintre Ana Ivanovic și Maria Sharapova. Un contracandidat redutabil la titlul de meciul anului pentru finala Roland Garros dintre Sharapova și Simona Halep și unul dintre numeroasele meciuri memorabile oferite de WTA în ultimii ani.

Roger Federer, cel care a așteptat aproape trei ceasuri ca fetele să termine jocul ca să intre pe teren pentru propria lui semifinală, spunea ulterior, într-un alt context, că “niciodată nu te plictisești în tenis”. Nimic mai adevărat. Ivanovic și Sharapova, două dintre fețele emblematice ale acestui sport în ultimul deceniu, au oferit toate ingredientele unui epic: răsturnări de scor în ambele sensuri, episoade controversate și, cel mai important, un tenis intens, strălucitor, în special în partea finală a setului decisiv.

Au fost, în fapt, trei meciuri în unul singur, cum nu s-ar putea mai diferite. Primul, dominat autoritar de Ana, care a surclasat-o de-a dreptul pe învingătoarea Simonei Halep și s-a desprins la 6-2, 4-0.

Apoi, sârboaica a livrat ceea ce se cheamă un “choke” clasic: jocul ei s-a făcut țăndări, iar Sharapova a produs una dintre clasicele ei reveniri de pe marginea prăpastiei, câștigând setul doi cu 7-5. “Am devenit un pic încordată, nu m-am mai mișcat la fel de bine și am devenit pasivă”, a explicat Ana după meci.

De abia aici a început show-ul veritabil. Primul moment controversat a fost vizita Anei la vestiar între seturi, ceea ce a provocat alte comentarii pe Twitter: “Încă un set pierdut, încă o vizită la toaletă”, a scris Patrick McEnroe, aluzie la situațiile similare petrecute cu o seară înainte. Sharapova conduce însă în clasamentul pauzelor luate după un set pierdut, procedând la fel și în meciul cu Madison Keys.

În game-ul al doilea al setului decisiv, Ana, care avea 1-0 la acel moment, s-a oprit brusc, apoi s-a îndreptat clătinându-se către bancă. Medicul turneului a apărut rapid, alături de alți câțiva organizatori, iar Anei i s-a luat tensiunea chiar pe teren. Totul a fost ok și s-a putut întoarce la meci relativ repede, ulterior, problema fiind descrisă drept stări de vomă.

Sharapova s-a plâns după meci că nimeni nu i-a explicat ce se întâmplă, acuzând timingul și lăsând de înțeles că pauza ar fi afectat-o: “A fost un moment ciudat. Nu sunt foarte sigură ce s-a întâmplat acolo. Și nu știi ce să faci într-o astfel de situație apărută de nicăieri. Ea părea ok”. Întrebată ce părere are despre regula în sine și dacă un jucător care ia un medical timeout în timpul game-ului ar trebui să-l piardă la masa verde, rusoaica a spus: “Nu știu, nu fac eu regulile. E, totuși, un pic exagerat. Nu știu. Acum i-a fost rău, într-un minut brusc i-a fost bine. Probabil a fost o stare de anxietate, altfel nu știu de ce i-ar lua tensiunea. O întrerupere din senin. E o accidentare, nu e? Asta-i partea proastă, că nimeni nu știa. Cred că am câștigat acel game, dar e un element care adaugă ceva în plus la cursul meciului”.

În timpul meciului, Sharapova a avut o reacție care a provocat reacții în lanț pe Twitter: La 3-4, după o dublă greșeală, a strigat către arbitru, sugerându-i sarcastic să-i verifice încă o dată tensiunea Anei. Natural, gestul i-a atras critici masive din partea fanilor pe rețelele sociale.

Cert e un lucru: e foarte greu de spus că momentul respectiv a avut vreun impact masiv asupra rezultatului final. El nu s-a produs într-un moment în care Ana era condusă, în plus, Maria a fost prima care, într-un final incendiar, a ajuns la mingi de meci. Maria s-a desprins la 4-2, apoi a avut două mingi de meci la 5-4, una dintre ele salvată cu un challenge inspirat de Ana. O pereche de duble greșeli au readus-o pe sârboaică în joc, iar ceva mai târziu, după o serie de schimburi absolut senzaționale, Ana a celebrat victoria și calificarea în cea mai importantă finală a ei din ultimele sezoane. O altă revanșă pentru Ana în fața Sharapovei, în fața căreia pierduse un alt meci dramatic în finala de anul acesta de la Stuttgart, ulterior învingând-o și la Roma. De altfel, evoluția head-to-head-ului dintre cele două e o indicație despre șansele ca un trend într-o rivalitate să se inverseze, odată cu trecerea anilor, apropo de Simona vs Masha. Ana acumulase șapte meciuri consecutive la Sharapova, dar anul acesta a câștigat două din trei, scăpându-l din mână pe celălalt.

Ivanovic nu va avea prea mult timp de refacere la dispoziție. Duminică seara, de la ora 20:00, ora României, o va reîntâlni pe Serena Williams, pe care a învins-o la Australian Open. Ulterior, cele două s-au mai întâlnit în două ocazii și Ana a fost în ambele ocazii competitivă: 6-1, 3-6, 6-1 la Roma, în semifinale, și 2-6, 6-3, 7-5 ceva mai recent, în sferturi la Stanford.

La rândul ei, Serena a trecut pentru a doua oară în tot atâtea săptămâni de Caroline Wozniacki, de fiecare dată revenind după pierderea primului set. Asta, în ciuda faptului că Williams a suferit mult pe forehand.

Serena n-a câștigat niciodată titlul de la Cincinnati în întreaga ei carieră și are acum șansa să-și adauge în palmares un trofeu în premieră. Dacă va câștiga, se va apropia la mai puțin de o sută de puncte de Simona Halep în Race to Singapore. Ana, care și-a asigurat revenirea în Top 10 și un loc între primele opt favorite la US Open, ar putea deveni însă una dintre rarele jucătoare care să le învingă în același turneu atât pe Sharapova, cât și pe Serena.

Punctul meciului:


Highlights:


Înregistrarea completă:

Federer are deja opt finale în 2014

După două meciuri solicitante și intense cu Monfils și cu Murray, întâlnirea cu Raonic a fost ca un fel de plimbare relaxantă în parc pentru Federer. Canadianul face pași mari către a deveni unul dintre adversarii preferați ai lui Roger, în fața căruia a pierdut deja de șase ori, din ce în ce mai clar odată cu trecerea timpului. De altfel, felul în care a decurs semifinala de la Cincy a amintit un pic de meciurile Federer – Roddick de la începuturile rivalității celor doi. Elvețianul a jucat aproape fără greșeală, relaxat și cu o atitudine care a amintit de vremurile bune. L-a chinuit pe Milos pe rever, parte pe care canadianul practic nu există, dar și cu venirile la fileu, încă o dată foarte eficiente. A fost un 6-2, 6-3 scurt, iar bilanțul lui Raonic versus Big Four e acum de 0-17, nu tocmai plăcut pentru un jucător care spunea că se simte foarte aproape de nivelul celor patru.

Sezonul admirabil al lui Federer continuă astfel cu o a doua finală de Masters în tot atâtea săptămâni. Totodată, e a patra la rând în acest an (Halle, Wimbledon, Toronto, Cincy), ceea ce înseamnă că 2014 este al șaptea sezon în care RF reușește să atingă borna de (cel puțin) patru finale la rând. Recordul datează din 2006, când a jucat 11 la rând. Adversarul său de duminică va fi David Ferrer, pe care Roger l-a învins de 15 ori de-a lungul carierei (cel mai recent în Canada, săptămâna trecută). O șansă imensă pentru primul titlu de Masters după fix doi ani de la precedentul, câștigat tot la Cincy. Un turneu mereu drag elvețianului, care are procentaj maxim aici: 5 titluri din tot atâtea finale.

Federer, care a jucat toată săptămâna cu o determinare ieșită din medie, a pierdut deja trei finale de Masters anul acesta, plus una de Slam, serie pe care o vrea oprită: “Cred că e timpul să câștig și eu una”.

Indiferent de rezultatul finalei, Federer și-a asigurat deja un loc la Turneul Campionilor de la Londra.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi