Fast
Ana adună experiențe

Ana Bogdan pierde cu Flipkens, rămâne cu încă o victorie vs. Top 20

Radu Marina | 24 august 2017

În timp ce calificările de la US Open sunt în plină desfășurare (cu Țig și Cadanțu eliminate, în vreme ce Irina Bara și Mihaela Buzărnescu sunt în turul doi), singura româncă aflată pe un tablou principal de simplu săptămâna aceasta și-a încheiat și ea evoluția.

Ana Bogdan a plătit prețul unui start lent cu Kristen Flipkens, pierzând în fața belgiencei în două seturi, 1-6, 6-7. A fost un meci în care Ana a început greoi în primul set, a avut 4 mingi de set în setul doi după o revenire de la 2-4, doar că pe final, în tiebreak, belgianca a jucat un tenis fără greşeală.

În ciuda înfrângerii, parcursul Anei de săptămâna asta rămâne unul pozitiv. A trecut de calificări după 3 victorii, dintre care se desprind cele la Johanna Larsson şi Kateryna Bondarenko, două jucătoare incomode, clasate în top 100 şi cu un stil de joc total diferit. Apoi, în turul 1, Ana a trecut de Elena Vesnina, reuşind a doua victorie la o jucătoare de top 20, după cea împotriva Anastasijei Sevastova la Bucureşti. Împotriva Vesninei, Ana a fost în multe momente impecabilă; a făcut diferenţa cu reverul, şi-a ţinut bine nervii la punctele importante, iar serviciul a fost la cote înalte.

Cu Flipkens, însă, lucrurile nu au mai stat la fel de bine. A început meciul foarte slab, nu şi-a găsit deloc ritmul, s-a văzut rapid condusă cu 0-4, reuşind un singur punct (!) şi 12 erori neforţate. Intervenţia lui Gabi Moraru de la 0-5 a reuşit să o activeze puţin, antrenorul spunându-i că trebuie să lovească cu mai mult top spin, să lungească schimbul pentru a-şi recăpăta ritmul şi încrederea şi să se folosească mai mult de picioare. Ceva mai clară în decizii, Ana a apărut pe tabelă după câteva lovituri mai înalte, care au forţat-o pe Flipkens să greşească. Erau în sfârşit semne că e în meci. Setul doi a fost o adevărată luptă. Românca a început cu break, a fost mai atentă la scurte şi la fileu, a pus în aplicare sfaturile antrenorului, încercând să o deranjeze cu lungimea şi mai puţin cu jocul liniar. Doar că, de la 2-0, Bogdan a pierdut 4 game-uri la rând şi a fost la un punct de a fi condusă cu 2-5. După ce a salvat mingea de break de la 2-4, a fost rândul Anei să câştige 3 game-uri la rând, având şi 4 mingi de set – toate salvate de Flipkens cu un forehand la care nu era nimic de făcut, cu as, serviciu-voleu sau venirei la fileu.

Chiar şi cu mingile de set ratate, Ana a răspuns bine în game-ul următor, reuşind să o pună din nou pe Flipkens în situaţia de a servi pentru a sta în set – iar belgianca a făcut-o fără nicio emoţie. Şi tot fără nicio emoţie a câştigat şi tiebreak-ul, unde a jucat perfect; a început cu un mini break după un rever slice incisiv, serviciul a fost de neatins, iar cu forehand-ul a făcut din nou diferenţa.

Pentru Ana urmează turneul de la US Open, acolo unde va juca pe tabloul principal, reuşind astfel să bifeze toate turneele de Grand Slam din acest sezon; la Australian Open şi Roland Garros a ajuns în turul 1 venind din calificări, în vreme ce la Wimbledon și-a câștigat via clasament prima apariție din carieră.

Foto: SportPictures

Video: Interviul cu Gabriel Moraru, antrenorul Anei Bogdan, la BRD Tennis Insider

 

 

 

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017 – „Victor Hănescu are un plan – Cum încearcă fostul campion să-i facă rost de un viitor tenisului românesc”, plus alte super articole, analize și interviuri exclusive, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat de aici.

 

Victor Hănescu ar putut, la cei 36 de ani ai lui, să se retragă definitiv din tenis și să ducă o viață fără griji, să stea în confortul de acasă și să mai antreneze, din când în când, pe unul sau pe altul. Dar ce provocare ar fost în asta?

Victor Hănescu ar putut să renunțe de o mie de ori la înființarea academiei de tenis care-i poartă azi numele, cu porțile proaspăt deschise la început de 2017. Și poate că ar fi făcut-o, dacă i-ar ascultat pe cei care i-au spus că în România nu se poate, că la noi lucrurile merg greoi. Dar Hănescu nu i-a ascultat. A ales să pornească pe un drum lung și neasfaltat, conștient că îl așteaptă multe seri în care va ajunge târziu acasă la familie.

Citește articolul complet în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017