Ana Bogdan: o minge de meci salvată, două meciuri câștigate în aceeași zi, o nouă semifinală

Radu Marina | 14 aprilie 2018

După reușita de săptămâna trecută, când a ajuns până în semifinale la Monterrey, Ana Bogdan joacă astăzi încă una, la Bogota, după victoria clară, 6-1, 6-1 obținută în fața Danielei Seguel. Cu două semifinale WTA reușite în tot atâtea săptămâni, Ana va avea cea mai bună clasare a carierei de săptămâna viitoare, apropiindu-se de top 60.

Trecerea de la hard la zgură nu e nici pe departe ușoară. Datele problemei se schimbă aproape complet într-un meci pe zgură, începând de la săritura și viteza mingii după impact și până la deplasarea în teren a jucătorului. Tocmai de asta, jucătorii au nevoie de ceva timp pentru a se readapta cu suprafața și a avea o viziune completă asupra jocului. În cazul Anei, care a ajuns pe zgura de la Bogota după trei meciuri jucate pe hard la Monterrey și având în spate, de la începutul sezonului, doar meciuri jucate pe hard, n-a fost timp de acomodare. A trecut brusc de la o suprafață la altă și de la condiții climatice complet diferite, fiind nevoită să găsească repede soluții și să ajusteze ce era de ajustat din mers.  Și a făcut-o chiar exemplar, ceea ce e important de subliniat, pentru că privirea de ansamblu și contextul sunt importante în tenis.

Tot parte din context e și parcursul ei până în semifinale. Tragerea la sorți n-a fost tocmai floare la ureche pentru ea, în ciuda unui tablou principal prietenos. Însă în primul tur a nimerit peste Mariana Duque Marino, columbiancă, favorită locală, jucătoare de zgură, cu multă experiență. A urmat apoi meciul din turul doi, cu promițătoarea Anna Blinkova, care venea după un titlu ITF câștigat și cu 12 victorii în ultimele 14 meciuri jucate.

Acesta din urmă a fost și cel mai complicat și frustrant meci pentru ambele adversare. Meciul s-a întins pe durata a două zile, a fost întrerupt în repetate rânduri și s-a trecut de la agonie la extaz pe tot parcursul întâlnirii, de ambele părți. Până la finalul setului doi, Blinkova a fost la conducere permanent, părea că se îndreaptă spre victorie și a avut șansa de a servi pentru meci la 6-5 în setul doi. N-a reușit, s-a ajuns în tiebreak, unde Ana s-a dus repede la 6-4, urmând ca apoi să se trezească condusă cu 6-7, rusoaica având prima minge de meci. N-a fost să fie nici de data asta pentru Blinkova, mingea de meci fiind anulată de româncă cu un rever câștigător în lung de linie.

Ce a urmat în decisiv pentru Bogdan a fost o lupta continuă cu ploaia, întunericul și o Blinkova inspirată, cu loviturile la ea. Inițial, meciul a fost întrerupt chiar în debutul decisivului, a fost reluat ulterior, s-au jucat patru game-uri (Ana a revenit de la 0-2 la 2-2), a fost din nou oprit din cauza întunericului și abia ieri s-a putut încheia. Victoria a fost de partea celei care a rezistat mai bine acestor „adversari” exteriori și care a știut cum să-și folosească experiența în astfel de situații (chiar săptămâna trecută, la Monterrey, Ana a trecut printr-o situație similară) pentru a-și face loc în meci.

După victoria obținută în fața Blinkovei, o oră mai târziu, Ana a revenit din nou pe teren, pentru meciul din sferturi. De data aceasta, ca un fel de recompensă pentru tot ce pătimise în ultimele două zile, a primit-o pe Daniela Seguel, jucătoare aflată la primul sfert WTA, mult mai slab clasată și fără experiență la acest nivel, dar care tocmai ce o eliminase pe Tatjana Maria, favorita principală.

Toți acești factori aveau să se simtă în meci, în ciuda faptului că Seguel este o jucătoare cu un joc construit pentru zgură: se apără mai bine decât atacă, loviturile au mult top spin, are un forehand liftat stil Errani și se bazează mult pe contre. Meritul Anei pentru victoria clară a fost că nu a lăsat-o să se desfășoare și să-și facă jocul; a atacat ce era de atacat, a preluat inițiativa în punct încă de la retur și a refuzat să intre în jocul propus de adversară.

Pentru finală, Ana va avea o misiune incomparabil mai ușoară decât a avut-o săptămâna trecută la Monterrey, când a înfruntat-o pe Garbine Muguruza. Testul pe care-l va avea acum de trecut va fi în fața unei jucătoare aflate în căutări, cu suficientă experiență și care se simte excelent pe zgură.

Anna Karolina Schmiedlova, următoarea adversară a Anei, e jucatoarea care până acum trei ani câștiga turnee WTA, învingea jucătoare de top 10 și era la un pas de top 20. În 2016 a urmat pentru ea una din cele mai bruște și inexplicabile căderi văzute în ultimii ani în tenis. A pierdut 16 meciuri la rând, un record negativ pentru circuitul WTA, și a ieșit în afara topului 200. Până în această săptămână, nu mai reușise să câștige un meci pe un tablou principal WTA din 2016, de la Luxembourg. În ciuda acestor date, meciul rămâne dificil. Schimedlova are cu ce să pună probleme (reverul e armă de baza), știe jocul pe zgură; în plus, va înțelege că e o ocazie foarte bună pentru ea de a reveni în top 100.

În ceea ce o privește pe Ana, putem fi siguri că nu se va lăsa prea ușor. Așa cum a arătat-o în ultimele două săptămâni, sau ieri cu Blinkova, chiar dacă sunt momente în care jocul nu merge cum ar trebui, rămâne acolo, se luptă, strânge din dinți, continuă să-și dea șanse și să se agațe de orice punct pentru a continua lupta.

*

Scurt și cuprinzător: primește primăvara cu reducerile de săptămâna asta: până la 40 la sută la produsele selectate din Shop! Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi