Aluzie la Rafa. Federer: “Regula timpului nu se respectă niciodată!”

Adrian Țoca | 8 martie 2012

Aluzie la Rafa. Federer: “Regula timpului nu se respectă niciodată!”

În aşteptarea debutului la Indian Wells, Roger Federer a făcut o declaraţie interesantă, numai bună de interpretat, care va suscita diverse comentarii între fanii şi partizanii celor două tabere.

Mai exact, Federer a făcut o referire la desele pauze din timpul meciurilor, când jucătorii prelungesc cât pot momentele moarte, de genul “dă-mi prosopul”, “dă-mi alte mingi”, “discuţie cu arbitrul”. De regulă, aceste momente trec dincolo de limita permisă între puncte, iar elveţianul tocmai la asta face referire, subliniind că ar trebui ca arbitrii şi oficialii să nu mai fie atât de permisivi cu jucătorii care depăşesc de prea multe ori timpul acordat.

La turneele de Grand Slam, sunt permise 20 de secunde între puncte, în vreme ce la restul turneelor ATP, 25 de secunde.

“Cred că oficialii ar putea fi un pic mai duri. Nu mă plâng prea mult despre asta, dar nu ştiu cum se poate ca Rafa, într-un meci de patru ore, să nu primească nici măcar o atenţionare. E natural, mi se întâmplă şi mie să întârzii uneori punctele, dar nici eu nu sunt penalizat. Sunt momente în care ar putea fi un pic mai fermi, pentru că, la urma urmelor, nu ştii dacă nu cumva spectatorii devin frustraţi să ne urmărească jucând cinci puncte în cinci minute”.

Cu toate astea, Federer nu vede o soluţie introducerea unui ceas, un shot-clock ca la meciurile de baschet. “Nu, sper să nu se ajungă atât de departe. Ar trebui să se ajungă la un consens natural. Nu trebuie să pierdem fani din cauza asta”.

Statistica îi dă dreptate, dar ce arbitru riscă să rupă echilibrul unui meci? 

Fostul lider mondial are dreptate, dintr-un punct de vedere. Există şi o statistică în acest sens, despre care am scris aici, şi care arată că Rafa Nadal şi Novak Djokovic, alt jucător despre care se spune că trage de timp, au “mâncat” împreună o oră din finala Australian Open. Pe de altă parte, e destul de greu de pus o limită în astfel de situaţii, mai ales în momente în care orice intervenţie a arbitrului, într-un sport atât de sensibil precum tenisul, poate afecta din punct de vedere moral un jucător sau altul. De aici, probabil şi lipsa de intervenţie a oficialilor, mai ales în marile meciuri.

Altfel, e interesant cum Federer, adesea acuzat că nu se implică suficient în ale circuitului, preferând să fie “tipul drăguţ, el e din Elveţia, el e perfect”, după cum îl cataloga Davydenko, la începutul anului, a ales să facă aceste declaraţii. Sunt ele o formă de a arăta că Federer ia foarte în serios lupta lui de a reveni pe primul loc, alegând să sancţioneze inclusiv nişte detalii care, până acum, nu l-au deranjat suficient încât să ia o poziţie?

La începutul anului, era Nadal cel care îl atingea pe elveţian cu o declaraţie, atunci când problemele jucătorilor versus ATP reapăruseră pe tapet. “Pentru el, e bine să nu zică nimic. Totul e pozitiv. Totul e bine pentru mine, eu sunt un gentleman. Iar restul pot să-şi dea foc”, spunea Nadal, iritat, aluzie la aşa-zisa neimplicare a lui Federer într-o discuţie în care Rafa şi Andy Murray au fost cei mai vocali. “Nu putem să fim mereu de acord asupra a orice”, a răspuns atunci Federer, adăugând că nu i se pare nicio problemă că Rafa a spus ce are pe suflet. Ulterior, “cazul” s-a stins, Rafa admiţând, indirect, că a exagerat un pic.

Nu sunt numai contraexemple în ultimele declaraţii ale lui Federer despre Nadal, ci şi laude. “Dacă aş fi copil acum, aş ţine cu Rafa, nu cu Novak. E colorat, ideal pentru tineri. Şi el, şi Novak joacă atât de atletic, sunt tineri, dar eu mă simt azi mai bine decât o făceam la 20-22 de ani”, a spus elveţianul, pentru Gazzetta dello Sport.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi