„Ai o mașină pe post de forehand!”. Sferturi electrizante pe tabloul feminin, în vreme ce Rafa își caută challenger 

Camelia Butuligă | 10 mai 2018

Daria Kasatkina, care a eliminat-o pe Garbine Muguruza, are un joc perfect pentru zgură: spinul pe care îl pune cu dreapta este teribil, iar deplasarea ei este atât de intuitivă, cum rar am mai văzut. Afară de Garbine, celelalte victime notabile ale zilei au fost Novak Djokovic și Caroline Wozniacki.

Ce zi plină de tenis a fost ieri la Madrid! Și ce zi va fi azi: fetele și-au decis sferturile, băieți se grăbesc și ei cu optimile ca să decidă pe cine va mai bate Rafa în drumul spre titlu. Adversarul de ieri, Gael Monfils, și-a început declarațiile dinaintea meciului astfel: ”Bineînțeles, mentalitatea mea va fi că voi încerca să-l domin…”. Apoi s-o fi întrebat pe cine încearcă să păcălească și a terminat propoziția: ”… dar nu se va întâmpla niciodată.”

Apropo de dominația lui Rafa, unul din cititorii lui Jon Wertheim ridică o problemă foarte interesantă vizavi de felul în care media și publicul se raportează la două performanțe similare atunci când sunt făcute de bărbați și femei. ”Rafael Nadal este lăudat pentru felul cum domină zgura: nimeni nu se întreabă unde e concurența și de ce restul jucătorilor nu sunt în stare să-i opună rezistență. Comparativ, când Serena, de exemplu, domina circuitul feminin, discuțiile înclinau spre faptul că WTA este slab mai degrabă decât că ea este excelentă.”

Dincolo de dublul standard, totuși înclin să cred că perioadele de dominație prelungită a unui singur jucător nu sunt la fel de interesante pentru public precum cele în care există o mână de pretendenți apropiați ca valoare și formă în lupta pentru titluri. În această privință, WTA-ul ia caimacul de vreun an și jumătate încoace. Și la Madrid trendul continuă: au fost semnificativ mai multe meciuri tari pe tabloul feminin. Carla Suarez-Navarro își continuă campania de meciuri întoarse în trei seturi: după fantastica revenire contra Svitolinei, a întors și cu Bernarda Pera tot în trei seturi și va juca cu Caroline Garcia, care-și croiește încet-încet drum prin tablou. Apropo, stați cu ochii pe tânăra americancă; anul trecut era aproape pe locul 324, acum e undeva în jur de 70.

Celălalt sfert din jumătatea de joc este Sharapova – Bertens. Sharapova a trecut de Mladenovic, unul din multele ”grudge match” ale Mariei, după ce franțuzoaica a făcut-o cu ou și cu oțet anul trecut referitor la afacerea meldonium. Întrebată la conferință, Sharapova a spus că nu mai contează cine ce-a zis în trecut, doar cine trece mai departe în turneu. Subtil. Dar felul în care a sărbătorit victoria și micul zâmbet triumfător de la fileu zic altceva. Până acum Maria joacă bine, să vedem ce poate face împotriva ei Bertens, care e un fel de specialisă pe zgură și a scos-o în optimi pe ne-specialista Wozniacki cu un scor sonor (6-2, 6-2). Asta, printre altele, rezolvă problema locului 1 pentru moment: Simona rămâne acolo și săptămâna viitoare.

Jumătatea de sus a fost super interesantă. În primul sfert, și Simona și Karolina au fost nemilos de eficiente contra adversarelor și acum, premiu, vor avea ocazia să fie nemiloase una cu cealaltă. Avantajul teoretic este la Simona, dar Karo are o mică serie de opt victorii la rând pe zgură, începută cu titlul la Stuttgart. Deși tragerea la Madrid n-a fost prea norocoasă pentru ea, Pliskova a trecut de Vesnina, Azarenka (trei seturi) și ieri de Sloane Stephens. Sloane își continuă tradiționala derivă; păcat, era una din puținele, dacă nu singura jucătoare americană care știa cât de cât ce să facă pe zgură.

Sfertul al doilea a fost genial: un măcel superb din care au ieșit la liman Kastakina și Kvitova. P3tra a declarat că e cam obosită (a câștigat titlul la Praga săptămâna trecută), iar ultimele două meciuri a fost pusă la încercare de Puig și ieri de Kontaveit, meci întors după pierderea primului set. Limpede că susținerea din tribune a fost decisivă. Ia uite:

https://twitter.com/treizecizero/status/994294828816064512

Lucrurile vor deveni și mai problematice pentru Kvitova, pentru că în sferturi o așteaptă Kasatkina, care a trecut de Muguruza aseară într-un meci dramatic (6-2, 4-6, 6-3), meci clasic de seară cu public partizan, dramă și tot tacâmul. Daria i-a scos lui Garbine peri albi, iar Sumyk a trecut prin toate stările (de la palme peste frunte până la a se ascunde după ghivecele cu mușcate).

Spaniola a alternat perioadele de joc feroce cu momente WTF (outuri cu terenul liber, fileuri de la doi metri distanță, smashuri direct în racheta Dariei). Kasatkina, de partea ei, a fost pe tot terenul, anticipând și ajungând tot cu o eficiență înnebunitoare. S-a lăsat și ea pe alocuri hipnotizată de drama de pe cealaltă jumătate a terenului și din tribune și a avut momente de pasivitate, dar discursurile pline de energie ale antrenorului său au băgat-o înapoi în priză, cu fraze precum cea din titlu.

Kasatkina are un joc perfect pentru zgură: spinul pe care îl pune cu dreapta este teribil, iar deplasarea ei este atât de intuitivă, cum rar am mai văzut. Un talent natural într-un pachet natural: o fată simpatică, un antrenor extrem de motivant. Team Dasha este o plăcere de privit.

Va fi greu să aleg pe cine susțin în meciul Kasatkina – Kvitova. Dacă pe cehoaică n-o doboară oboseala și amândouă joacă așa cum știm cu toții că pot juca, poate ieși un meci legendar. Contrastul de stiluri este perfect, și amândouă știu că pot face pagube pe zgura la Madrid. Programat în sesiunea de seară, claro que si.

Comparativ, tabloul masculin este călduț, cu accente fierbinți ici-colo, și o mare înghețată în secțiunea lui Rafa. E rândul micului dar inimosului Schwartzman pe post de ofrandă zeului zgurii. Dedesubt, Coric și Thiem se vor frăgezi reciproc într-un meci monstruos, parcă văd. Pentru al doilea sfert, sper să treacă Delpo și Kool-schreiber; le stau în cale Lajovic și Anderson.

Jumătatea de jos e plină de tineret: Edmund speră să repete isprava de ieri, când l-a scos pe Djokovic în trei seturi – eveniment care nici măcar nu prea mai sună a surpriză -, însă contra lui Goffin va avea de tras. Urmează un duel canadian între Raonic, care prinde în sfârșit viteză de la revenire, câștigând în trei seturi contra lui Dimitrov (prima vs Top 5 din 2016), și Shapovalov, care a câștigat tot în trei seturi contra lui Benoit Paire. Sfertul de jos este disputat de Isner, care va căuta să nu intre în schimburi prea lungi cu Cuevas, și Zverev, care va încerca același lucru contra lui Leonardo Mayer.

Eh, e frumoasă zgura, no?

https://twitter.com/doublefault28/status/994240603767664640

https://twitter.com/TennisTV/status/994234035705597953

Foto: Jimmie48Photography

***

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi