A ieșit și Bouchard, Serena e singura sfertfinalistă din Top 10, iar Simona rămâne pe locul 2

Adrian Țoca | 2 septembrie 2014

Ekaterina Makarova a eliminat-o pe Eugenie Bouchard.

Tentativa lui Eugenie Bouchard de a deveni singura jucătoare din circuit care ajunge cel puțin în semifinale la toate cele patru turnee de Grand Slam ale anului a luat sfârșit în optimi la US Open. Genie a fost oprită de Ekaterina Makarova, o jucătoare cu destule prezențe în sferturile turneelor de Grand Slam în ultimii ani încât să o transforme într-o adversară redutabilă pentru oricine.

În plus, stilul de joc al Makarovei, o left big hitter capabilă s-o împingă pe Bouchard de pe baseline, s-o alerge de pe o parte pe alta a terenului și s-o oblige să lovească mult din alergare, se pliază destul de mult pe un profil cu care Genie a avut dificultăți de-a lungul anului, dovadă nu mai departe de finala Wimbledon. Ceea ce a făcut diferența a fost însă felul în care a jucat Makarova punctele mari; rusoaica a dominat cu forehandul atât în tiebreak-ul primului set, cât și în cel secund, când Bouchard revenise la 4-4. 

Makarova, care are un sezon foarte constant, s-a impus în două seturi, 7-6, 6-4 și merge în sferturi la US Open pentru al doilea an la rând.

Genie a acuzat combinația căldură – umiditate excesivă și a suferit de amețeli în timpul meciului, motiv pentru care i s-a luat tensiunea în setul secund. Makarova nu s-a plâns de timeout-ul respectiv, ba dimpotrivă, rusoaica a reacționat cu umor, spunând că i-a prins și ei bine pauza. „Am zis mulțumesc, și eu eram un pic obosită”, a spus Makarova, care mai crede că i se face un bine pentru că nu e câtuși de puțin băgată în seamă când vine vorba de discuțiile pentru titlu. „Cred că prefer să rămân în umbră”.

La rândul ei, jucătoarea canadiană a spus că n-a avut așteptări mari de la US Open, justificând asta printr-o pierdere de încredere post-Wimbledon și mici probleme medicale. „Am simțit și multă presiune, așteptările tuturor să câștig atârnă mai greu acum. Am simțit, mai mult decât ar fi normal să simt, că e banal dacă înving și că e un dezastru dacă pierd. E ceva ce trebuie să blochez pe viitor, să nu las să mai ajungă la mine”, a declarat Genie. 

Simona rămâne pe locul 2

Tot azi, Serena Williams a trecut de Kaia Kanepi și va juca împotriva Flaviei Pennetta în sferturi, italianca trecând de Casey Dellacqua, ambele în câte două seturi.

Serena, care ajunge pentru prima dată anul acesta în sferturile unui Slam, rămâne singura jucătoare de Top 10 încă în turneu. În cazul în care va câștiga titlul în weekend, Williams va deveni a 3-a campioană de GS din acest an care nu întâlnește nicio jucătoare de Top 10 în drumul spre titlu. Așa s-a întâmplat și cu Na Li la Australian Open sau cu Petra Kvitova la Wimbledon.

Eliminarea lui Bouchard mai înseamnă că, potrivit WTA, va fi pentru prima oară din 1977 când vor fi opt finaliste diferite în cele patru turnee de Grand Slam ale anului. Simona Halep face parte din acest grup, alături de Na Li, Dominika Cibulkova, Maria Sharapova, Petra Kvitova și Eugenie Bouchard, plus cele două finaliste de la USO care urmează să fie decise.

O altă consecință a rezultatului de azi e că Simona își păstrează locul 2 și după US Open, astfel încât ea va fi cap de serie 2 la proximul turneu la care va participa, turneul Premier de la Wuhan (China, 22-29 septembrie).

 

Vika a trecut, dar ce surpriză e Krunic

Când a venit la București și a jucat cu Simona Halep în turul secund, Aleksandra Krunic a lăsat o impresie frumoasă, dar replica ei bună a fost cumva pusă pe seama oboselii de la acel moment al Simonei. La New York, Krunic a demonstrat însă că are un potențial imens, iar parcursul ei prelungit (din calificări până într-un decisiv în optimi cu Vika Azarenka) i-a atras o sumedenie de fani. 

După ce le-a învins pe Madison Keys și Petra Kvitova, Krunic a primit premiul cel mare: o apariție în sesiunea de seară de pe Arthur Ashe. „E atât de mare încât m-am rătăcit încercând să nimeresc ieșirea. Eram pierdută acolo”, a povestit Krunic prima ei experiență de la antrenamentele de pe Ashe. La fel de pierdută a fost și în primele trei game-uri, în care abia a luat două puncte. „Mi-am zis, ok, ești nervoasă, de înțeles, dar măcar lovește mingea”. Și a lovit-o. Sârboaica a bulversat-o complet pe mult mai experimentata ei adversară cu un joc sclipitor pe alocuri, construit pe o defensivă de-a dreptul frustrantă pentru Vika. În plus, Krunic are un joc de picioare remarcabil, schimbă foarte abil viteza de joc, alternează inspirat loviturile, folosindu-se de un întreg arsenal de slice-uri, scurte sau loburi, și lovește incredibil de puternic forehandul pentru cineva de înălțimea ei (1.67). Toate astea, asezonate cu o lipsă de respect, în sens pozitiv, pentru oponenta ei, au făcut-o rapid pe Krunic preferata tribunelor, care au susținut-o copios. 

Până la urmă, Krunic a cedat în trei seturi, 4-6, 6-4, 6-4, Azarenka jucând mai inteligent pe final de meci. Bielorusa a fiert la foc mic pe toată durata meciului, pentru că nu e niciodată ușor să joci contra publicului și contra unei adversare care pare că-și permite să încerce atât de multe, având de pierdut atât de puține, dar Vika s-a mai răcorit la final, sau prin momentul de mai jos:

Experiența trăită a făcut-o pe Aleksandra să observe, la conferință, că s-a lăsat pradă trăirilor puternice din timpul meciului și nu a știut să-și controleze emoțiile. „Oricine din circuit poate lovi extraordinar cu forehandul sau cu reverul, dar ceea ce contează e cum aduci la un loc toate aceste lovituri, atunci când contează. De aceea e Vika dublă campioană de Slam, pentru că nu joacă scurtă la un punct important. Trebuie să lucrez la aceste capitole, să fiu ceva mai disciplinată emoțional”, a spus Krunic.

Cu alte cuvinte, diferențele dintre Top 10 și Top 100 sunt mici din punct de vedere tehnic, dar imense atunci când se pune problema de execuție în momentele cheie. Aleksandra, care va intra în Top 100 după acest turneu, e însă pe drumul cel bun și în mod normal vom mai auzi multe despre ea. Dovadă:

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi