A ieșit și Aga. Și mai mulți ochi pe Simona, dar Sharapova își asumă: "Nu văd de ce nu m-aș considera favorită"

Adrian Țoca | 31 mai 2014

Într-o desfășurare de evenimente care dă peste cap orice pronostic făcut înainte de turneu, a ieșit și favorita 3 din turneul feminin, Agnieszka Radwanska, învinsă cu 6-4, 6-4 de Ajla Tomljanovic.

Roland Garros este oferit de

Într-o desfășurare de evenimente care dă peste cap orice pronostic făcut înainte de turneu, a ieșit și favorita 3 din turneul feminin, Agnieszka Radwanska, învinsă cu 6-4, 6-4 de Ajla Tomljanovic.

Aga a nimerit un cumul de factori potrivnici: o zi complet neinspirată și o adversară în zi de grație, plină de încredere și motivată și de rezultatele înregistrate în ultimele zile pe tabloul feminin.

„Când vezi că primele două favorite au ieșit, începi să simți că poți să faci și tu un rezultat similar. N-am mai jucat niciodată pe Chatrier, dar am intrat pe teren având sentimentul că pot să câștig azi și am jucat ca atare”, a spus învingătoarea.E pentru a treia oară în ultimele patru turnee de Slam când Radwanska nu reușește să profite de ieșirea Serenei Williams de pe tablou. Și, deși eliminarea de la Paris nu echivalează, în termeni emoționali pentru ea, cu șansa ratată la Wimbledon anul trecut, când a fost foarte aproape de o finală în care ar fi intrat ca favorită cu Bartoli, Radwanska are motive să fie dezamăgită de turneul făcut la Roland Garros, una dintre cele mai timpurii eliminări ale ei în turneele de Slam din ultimii ani.

Eliminarea Agăi înseamnă că French Open 2014 e o premieră absolută în era Open: prima oară în istorie când primele trei favorite nu ajung în a doua săptămână. Și, evident, mai înseamnă un lucru la care ne-am gândit cu toții imediat ce a început să devină evident că Radwanska nu scapă din înghesuiala de azi: Simona Halep rămâne jucătoarea cu cel mai bun clasament dintre cele încă pe tablou.

Asta a observat toată lumea și, inevitabil, tentația de a o declara deja învingătoare pe Simona e mare. Ceea ce îi face rău în primul rând Simonei. Cu riscul unor clișee, mi se pare cel mai potrivit moment pentru noi toți să facem exact ce face și Simona: să luăm fiecare meci în parte, oricât de desuet ar putea să sune asta. Motivele sunt atât de numeroase și de evidente, încât nici nu ar trebui enumerate. O fac, totuși, sumar:

– la ora aceasta, mai sunt cinci meciuri mari și late de jucat până la trofeu. Enorm. Un drum imens și foarte solicitant.

– doar pentru că au ieșit Serena, Na Li și Aga, nu înseamnă că tabloul s-a golit de alternative competente. Sharapova, Ivanovic sunt cele mai evidente contracandidate. Una dintre fetele care au reușit deja surprize ar putea, de asemenea, să meargă până la capăt. De ce nu ar face-o, la urma urmelor? E deja un turneu nebun, în care totul a devenit posibil. 

– la cum s-au golit celelalte, sfertul de tablou al Simonei a devenit, dintr-o dată, cel mai încărcat, cu multe nume care pot emite pretenții.

Radwanska știe cel mai bine cum stă treaba. La conferința de după meciul pierdut azi, poloneza a rezumat foarte bine contextul: „Am mai spus și ieri, doar pentru că numărul 1 și numărul 2 au ieșit, nu înseamnă că numărul 3 va câștiga. E stupid să pui problema așa. Oportunități există mereu, nu contează cine mai e sau nu mai e pe tablou. Dacă joci bine și reușești să faci pe teren lucrurile care funcționează pentru tine, atunci o să câștigi. Nu contează cum arată tabloul. Eu azi n-am jucat suficient de bine ca să câștig, atâta tot”. 

„Cred că draw-ul este atât de mare și e abia turul 3. Cred că nu are o importanță prea mare dacă o jucătoare anume a ieșit sau nu. Sunt încă o mulțime de meciuri, e abia prima săptămână. Poate că eliminările surpriză contează un pic mai mult pe final, în a doua săptămână, dar nu contează acum”.

Viziunea învingătoarei de azi, Ajla Tomljanovic, spune și ea multe despre care este mindsetul outsiderelor din acest turneu. Întrebată dacă simte că, pe fundalul tuturor eliminărilor surpriză, e momentul propice pentru ca o reprezentantă a noii generații să se impună, croata a spus: „Eu nu mă gândesc prea mult la capii de serie. Știți, toate fetele de aici joacă bine. Tabloul are 32 de nume care au un număr atașat, dar în mintea mea numărul nu contează. Respect pe toată lumea, dar nu mă tem de nimeni, asta-i abordarea. Da, cu favoritele deja eliminate, probabil că grupul nostru a făcut un pas mare aici”.

Maria Sharapova, în schimb, e chiar fericită să-și asume rolul de favorită la titlu: „Când ai experiența câștigării a tuturor Slamurilor, evident că te simți pregătită să câștigi. Altfel, n-aș fi aici. Nu vreau să privesc prea departe, dar nu văd de ce nu m-aș considera favorită la titlu”, a spus Sharapova, care a câștigat azi cu un dublu 6-0 cu Ormaechea.

Air France susține prezența Treizecizero.ro la Roland Garros. Air France operează 5 zboruri zilnice din București spre Paris Charles de Gaulle.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi