186 de săptămâni mai târziu, Serena Williams nu mai e numărul 1. Învinsă de Pliskova, ea pierde în semifinalele US Open al doilea an la rând

Treizecizero | 9 septembrie 2016

Karolina Pliskova intră în clubul finalistelor de Grand Slam, după victoria, 6-2, 7-6, cu Serena Williams. O va întâlni în finală chiar pe cea căreia i-a grăbit accesul pe locul 1, Angelique Kerber, în reeditarea finalei de la Cincinnati. Angie va juca a treia ei finală de Slam din acest an!

US Open este oferit de

Karolina Pliskova a învins-o, în surpriza turneului, pe Serena Williams, 6-2, 7-6, eliminând-o pe jucătoarea americană în semifinale. Serena pierde astfel locul 1 în lume după 186 de săptămâni consecutive și se oprește în semifinalele US Open pentru al doilea an consecutiv, după surpriza de proporții de anul trecut, când a pierdut cu Roberta Vinci. 

Când, la ceremonia de premiere de la Cincinnati, Karolina Pliskova i-a spus lui Angelique Kerber „Poate data viitoare!”, nimeni nu s-a gândit la acest scenariu. Pliskova o oprise atunci pe Kerber și o ajutase indirect pe Serena să-și mențină locul alte două săptămâni și să egaleze recordul lui Steffi Graf. Acum tot Pliskova a contribuit decisiv la coborârea Serenei de pe primul loc. Cehoaica a făcut un joc exact, nu a ezitat atunci când au apărut șansele și a profitat din plin de momentele haotice din jocul Serenei, care s-a resimțit după efortul depus în sfertul de finală cu Simona Halep. De altfel, programarea Serenei prima în sesiunea de semifinale a surprins, însă Serena a spus că a fost perfect în regulă cu această decizie. 

Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei, a spus la ESPN că „e evident că Serena e accidentată. A avut dureri la genunchiul stâng ieri. Echipa a făcut tot posibilul să o pună pe picioare pentru azi. Nu poți să câștigi un meci dacă nu te miști”. Aparent, Serena s-a accidentat pe finalul meciului cu Simona. Dar un jurnalist al ESPN a spus că Serena n-a părut deloc afectată la antrenamentul care a precedat meciul.

În schimb, Serena a spus la conferință că nu a fost obosită: „Nu a fost oboseală, nu o să mai repet, dar sunt profesionistă, dacă nu pot să fac față la un alt meci după 24 de ore, înseamnă că n-ar trebui să fiu pe teren. Mintea mea a fost în toate părțile azi, am făcut multe erori și nu am făcut deloc un meci bun”. Cât despre accidentare, Serena spune că s-a ales cu dureri la genunchi după „turul al doilea sau al treilea. M-a afectat mai mult mental. Lovituri simple nu mai sunt atât de simple, pentru că te gândești în altă parte”. „Nu arunc vina pe nimic. Karolina a jucat foarte bine azi”. 

Cu dureri sau nu, Serena nu și-a dat prea multe șanse. După un prim set în care Pliskova a făcut două break-uri și, dincolo de elementele obișnuite ale jocului ei, a impresionat prin deplasare, cehoaica a dat primele semne de emoții când a făcut break-ul și în al doilea, cedându-și serviciul la zero imediat după. Dar a fost singura oară când Pliskova a clipit; ea și-a ținut serviciul cu încredere, a dus setul în tiebreak, unde a profitat de șirul lung de erori făcute de Serena. Americanca a încheiat meciul cu o dublă greșeală, văzându-și astfel oprit visul de a câștiga Slamul 23.

Ea rămâne la egalitate cu Steffi Graf atât la numărul de Slamuri, cât și la numărul de săptămâni consecutive petrecute pe primul loc. Ultima oară când Serena nu a fost locul 1 se întâmpla pe 17 februarie 2013, când Victoria Azarenka era cea care conducea clasamentul.

Pentru Pliskova este marele moment al carierei: campioană la Cincinnati, ea a navigat cu abilitate prin tablou, în mare parte nebăgată în seamă. Ea devine, însă, abia a patra jucătoare care le învinge și pe Venus, și pe Serena în același turneu de Slam, după Hingis, Henin și Clijsters. Venus a avut minge de meci contra Pliskovei, însă Karolina a făcut un punct excelent și s-a păstrat în viață. De-a lungul seriei de victorii, Pliskova le-a învins pe primele trei jucătoare din lume (Kerber, Serena, Muguruza).

„Știu că Angie a bătut-o pe Serena, alte câteva fete au reușit de asemenea, așa că m-am gândit că și eu pot să fac același lucru”, a spus Pliskova. „Ultimele câteva săptămâni petrecute în Statele Unite mi-au dat multă încredere. Cheia a fost să trec de turul al patrulea, acela a fost cel mai important pas pentru mine”, a mai spus Karolina, care nu depășise niciodată turul III la un Slam înainte de acest turneu. Întrebată de accidentarea Serenei, Pliskova a spus că între puncte nu se uită către adversară. „Nu e treaba mea asta. Nu poate să mă intereseze ce se întâmplă dincolo de fileu. Dacă e accidentată, adversara poate să se oprească sau să nu joace”. 

Dincolo de elementul inedit al schimbării de lider, Serena are șanse bune să recupereze curând primul loc, dacă va juca în turneele din Asia, care închid sezonul în WTA. Spre deosebire de Angie, ea nu are niciun punct de apărat în segmentul asiatic. Kerber poate mări însă diferența între ea și Serena în cazul în care va lua titlul la New York. 

Tot legat de clasament, Pliskova va urca pe locul 6 cu această victorie, cel mai bun loc al carierei. Dacă va lua și titlul, o va depăși pe Simona Halep și va trece pe locul 5. 

Serena încheie astfel sezonul de Slamuri cu un singur titlu, dar și cu alte două finale și cu o semifinală, după un an pe care l-a jucat într-o presiune continuă. În ciuda unor rezultate excelente pentru orice altă jucătoare, discuția din jurul ei va face, probabil, referire la un an slab la nivel de Slamuri. Însă, fie și măcar statistic, căderea ei se confirmă procentual. Până la Wimbledon 2015, bilanțul ei în semifinalele + finalele de Slam era de 46-7. De atunci și până acum, același bilanț e de 4-4. 

Noul lider, Angelique Kerber, a câștigat fără emoții semifinala cu Caroline Wozniacki, 6-4, 6-3, sărbătorind astfel preluarea primului loc. La 28 de ani și 238 de zile, Kerber devine cea mai în vârstă jucătoare care debutează ca lider WTA. Ea duce astfel la capăt unul din cele mai spectaculoase salturi valorice din memoria recentă: sezonul trecut era în afara Top 10, acum devine lider, după un an în care va juca a treia finală de Slam, plus argintul olimpic. 

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi