10 pe zi: Gulbis, despre revenirea sa "din întuneric" și despre meciul cu Federer. "Cui îi pasă cine e favorit?"

Adrian Țoca | 31 mai 2014

Djokovic – Tsonga și Federer – Gulbis sunt capetele de afiș ale optimilor de finală.

Roland Garros este oferit de

Recapitularea celor mai bune momente ale zilei

vă este oferită de 2 Parale.


10 pe zi este o rubrică pe durata Roland Garros, care face sinteza a ceea ce s-a petrecut notabil în ziua respectivă la turneul parizian.

 

1. Florin Mergea în turul 3 la dublu

Una caldă și una rece la dublu azi, pentru ai noștri. Florin Mergea și partenerul său, croatul Draganja, au confirmat surpriza eliminării polonezilor Frystenberg și Matkovski cu o altă victorie solidă în două seturi, cu Gabashvili/Kukushkin. Este cea mai bună performanță la un slab pentru Florin Mergea. În turul trei urmează altă misiune grea, cu experimentații Lopez și Melzer. Tot în turul trei, sâmbătă joacă Horia Tecău și Jean Julien Rojer, care îi întâlnesc pe favoriții 3, Nestor și Zimonjic.

La fete, Monica Niculescu și-a încheiat participarea la Paris, pierzând alături de Koukalova în disputa cu Petkovic și Rybarikova. Nici Monica, nici Klara n-au fost în apele lor, în ciuda unui prim set câștigat la 1. La dublu feminin a mai rămas Irina Begu, care face pereche cu Karin Knapp, ele urmând să joace sâmbătă cu Kops-Jones/Spears, favorite 6. Tecău mai e și la dublu mixt, unde face pereche cu Sania Mirza, cei doi fiind în turul 2.

2. Djokovic trece de Cilic, îl reîntâlnește pe Tsonga. În 2012 a salvat 4 MP cu Jo

Novak Djokovic a pierdut primul set în turneu, cu croatul Marin Cilic, dar s-a reactivat pe finalul setului patru, după ce Cilic reușise să recupereze un break și amenința să prelungească meciul. “Am devenit un pic pasiv pe alocuri, pe finalul setului 3 și în setul 4, iar când devii pasiv, îți pierzi un pic încrederea. În momentele importante mi-am ținut bine nervii în frâu”.

Novak are un adversar tare în turul 4, sau destul de tare pentru o astfel de fază a competiției. În special dat fiind că va avea împotriva sa un întreg Philippe Chatrier. Djokovic îl reîntâlnește pe Tsonga, pe care l-a învins în ultimele 9 meciuri directe, dar în fața căruia era să piardă aici, la Paris, în 2012, în acel sfert de finală în care Jo a avut patru mingi de meci.

Jo e încă departe de zilele bune, dar în ultima perioadă dă semne că începe să-și recapete ceva din nivelul său normal. A obținut trei victorii solide și n-a pierdut set până acum. Ultima a venit azi, pe Lenglen, cu Jerzy Janowicz.

Revenind la Djokovic, la conferință a fost întrebat care simte că a fost momentul de vârf și momentul cel mai trist al ultimilor ani. A spus că titlul de la Wimbledon și Cupa Davis i se par cele mai prețioase, iar reversul medaliei e reprezentat de finalele de Slam pierdute în ultimii ani. “În special cele două de la US Open; simt că ar fi trebuit să le câștig”.

3. Federer – Gulbis duminică. Popcorn?

Duminică vom avea nu una, ci două optimi de finală electrizante. Pe lângă Djokovic – Tsonga se va mai juca Federer – Gulbis, alt meci care intrigă. Dacă Ernie l-a bătut în trei seturi pe Stepanek, într-un meci în care cei doi s-au întrecut de-a cine se pricepe mai bine să-l zăpăcească de cap pe celălalt, Federer a cedat un set lui Tursunov. Boală veche, conversia mingilor de break l-a costat în setul doi pe elvețian, care a avut trei mingi de set la 6-5 și 40-0 pe serviciul rusului, plus o alta în tiebreak.

La conferințe, ambii au comentat pe larg meciul de duminică. Federer: “El are un serviciu grozav și multă inițiativă pe serviciul doi. Reverul lui e foarte simplu și funcționează bine, cu multă putere. E capabil să lovească reverul de deasupra umerilor. De la an la an se mișcă tot mai bine pe teren. Cred că este mai determinat ca niciodată. Are un joc foarte bun și cred că, bazat pe ceea ce poate face pe teren, e în stare de multe rezultate bune. A câștigat niște turnee, poate fi periculos cu jucătorii de top, cred că e foarte încrezător acum și sunt încântat să joc cu el. Am avut niște meciuri strânse, cred că toate de trei seturi”.

Memoria impecabilă a lui Federer nu dă greș. Cei doi s-au întâlnit de trei ori, toate meciurile fiind în 2010, la Indian Wells, Roma și Madrid. Gulbis a câștigat la Roma în turul 2, una din rarele eliminări atât de timpurii la acel timp pentru Federer, apoi, două săptămâni mai târziu, a luat și primul set la Madrid, înainte de a fi întors.

Un jurnalist l-a întrebat pe leton dacă se simte favorit înaintea meciului cu Federer. “Roger va fi mereu favorit cu oricine e clasat mai jos decât el. Dar nu sunt speriat deloc de meci. L-am bătut o dată, sunt încrezător. Favorit? Niciun favorit. Mi-am pierdut interesul în astfel de lucruri. Cui îi pasă cine-i favorit? Te duci pe teren. Joci. Asta e tot ce contează. Ce se întâmplă înainte și după, asta nu e atât de important. Cu Roger nu trebuie să te temi să încerci diverse lucruri, pentru că majoritatea pierde cu un jucător ca el înainte ca meciul să înceapă cu adevărat. Vă asigur că n-o să fie cazul cu mine”.

4. Gulbis: „Eu am văzut partea urâtă a lucrurilor”

De altfel, Ernie a fost cam nevorbit la conferință, sărbătorind în felul ăsta prima apariție în săptămâna a doua a unui Slam după 24 de Grand Slamuri în care n-a trecut de primele trei tururi. Ernie, râzând: “E prima oară în șapte ani când sunt în sala asta ca participant, nu ca spectator”. Întrebare: “Și cum te simți?”. Ernie: “I’m back! Da, a trecut ceva. Ultima oară am jucat un sfert de finală, aveam 18 ani”. Reporter: “S-au schimbat multe, de atunci, presupun”. Ernie, zâmbind plin de subînțelesuri: “Multe s-au schimbat, dar multe au rămas la fel”.

Dincolo de aceste alintături, Gulbis a spus o mulțime de lucruri interesante. Reporter: “De ce crezi că ți-a luat atât de mult să revii pe scaunul acela?”. Gulbis: “Știți voi de ce”. Reporter: “Poate ne reamintești”. Gulbis: “Am luat atâtea decizii greșite în ce privește cariera. Uneori nici măcar nu erau decizii, ci pur și simplu lipsă de dedicare. N-am dat atenție atâtor lucruri importante. Spre exemplu, cum să am grijă de corpul meu, cum să mă antrenez, cum să mă recuperez. Tot timpul, la antrenamente, la sală, am muncit din greu. Dar în rest, planificarea, constanța, toate astea n-au fost făcute cu atenție. Prea multe ups and downs. Să zicem că munceam serios trei luni, apoi ba se întâmpla ceva, ba mă îmbolnăveam, ba îmi luam 10 zile prostești ca să mă duc în Letonia, sau pur și simplu nu făceam nimic. Deciziile astea erau greșite cu totul, ori acum nu e nevoie să-mi spună absolut nimeni ce trebuie să fac, știu exact cum să-mi dau liber, cum să îmi fac programul. Asta e cea mai mare diferență.

Bine că nu mi-a luat mai mult ca să mă prind că-s pe un drum greșit. Am 25 de ani, cred că am prins cam ultimul tren posibil spre succes. Cred că am vreo 7, poate 8 ani de jucat la cel mai înalt nivel. Dar într-un final, nu regret nimic, pentru că în felul ăsta am evoluat și m-am transformat într-o persoană mai bună. Poate nu un jucător mai bun, dar un om mai bun. Pentru că am avut toate aceste urcușuri și coborâșuri. Mulți dintre tipii care-s sus în clasament acum n-au fost niciodată la pământ. Nu au trebuit să coboare de la înălțimea unui sfert de Slam la situația de a cere un wildcard pentru un challenger și a nu-l primi. Să ajungă să joace calificări la challengeruri. Și când ajungi acolo, atitutinea tuturor – staff, jucători, arbitri, oficiali – față de tine se schimbă complet. Eu am văzut cum e, și acum nimeni nu-mi mai poate încețoșa modul în care privesc lucrurile. Tocmai de aia n-o să mă vedeți că devin dintr-o dată prieten cu toată lumea acum. Am văzut the tough picture. Oamenilor le place succesul. Ok. Dar eu știu totul, ambele părți ale poveștii. Așa că, într-un fel, cred că-s într-o poziție mai bună acum”.

5. Hantuchova, furată de un punct și nimeni n-a făcut nimic

Daniela Hantuchova trebuie că este victima celei mai grave greșeli de arbitraj ale acestor zile. Înregistrarea e mai jos (calitate mai slabă, dar e singura), și, dincolo de greșeala arbitrului, Kerber și-a atras cele mai multe critici pentru că nu s-a oferit să rejoace punctul, știind foarte bine cum s-a derulat incidentul.

6. Townsend promite că nu-și schimbă jocul

După ce a atras atenția asupra ei cu eliminarea lui Alize Cornet, Taylor Townsend a pierdut, cum era și normal, la mult mai experimentata Carla Suarez Navarro, dar conferința ei de presă de după i-a mai câștigat destui fani. Fire prietenoasă, Townsend are un discurs foarte matur și verde. Un ziarist i-a descris stilul drept “foarte riscant, dar resfreshing”, și a întrebat-o dacă crede că va reuși să și-l păstreze pe măsură ce va avansa în carieră, sau va schimba spre un power game mult mai des întâlnit prin circuitul feminin: “Nu, nu mă voi schimba. Venitul la fileu e parte din ceea ce joc, așa m-am învățat și așa sunt construită. Când am început tenisul, primul lucru pe care l-am făcut a fost să lovesc volee. Pentru mine, e natural să vin în față și știu că asta mă face specială, așa că în mod sigur n-o să renunț la asta, sunt deja foarte multe fete care pot lovi mingea tare cât e ziua de lungă. Dacă vrei să ajungi în top, trebuie să ai ceva specific în jocul tău, care să te diferențieze de toți ceilalți care pot face la fel de bine un lucru. Trebuie doar să îmbunătățesc ceea ce am”.

Townsend, care a spus că “aș leșina pe loc, acum, dacă aș primi un wildcard la Wimbledon; e turneul meu de vis”, a vorbit foarte frumos și despre ce a însemnat pentru ea experiența RG: “Tenisul înseamnă lumea întreagă pentru mine. M-a ajutat să trec prin momente grele și m-a format ca om. Simplul fapt că am ajuns până aici, pe munca și pe transpirația mea înseamnă totul. Pentru mine e mult. Sunt departe de casă. E scump să fiu aici. Mi-e dor de casă, telefonul nu-mi merge, dar pe de altă parte, n-aș da pe nimic în lume șansa de a fi pe terenurile astea. A fost o experiență unică și n-aș fi putut cere un debut mai frumos la un Slam”.

7. Cum păstrezi o jucătoare cu capul pe umeri: îi iei telefonul

După ce a expediat-o afară din turneu pe Serena Williams, Garbine Muguruza a trebuit să revină un pic cu picioarele pe pământ, și a trecut de la Suzanne Lenglen la terenul 7, unde a bătut-o pe Schmiedlova. Meritul lui Garbine e că a confirmat victoria cu Serena, evitând tradiționalul let-down care urmează în cazul multor sportivi tineri după o mare surpriză. De altfel, mai toți cei care au reușit rezultate neașteptate la acest Roland Garros au reușit să le dubleze în turul imediat următor, vezi cazurile lui Mladenovic, Klizan, Garcia Lopez. După meci, Muguruza a povestit cum reușește să se păstreze cu picioarele pe pământ după rezultatul neașteptat din urmă cu două zile: “Simplu. Antrenorul meu mi-a confiscat telefonul”.

8. Simon pierde încă un thriller de cinci seturi

Ziua s-a încheiat cu un meci de 5 seturi care era cât pe ce să nu poată fi terminat din cauza întunericului. Milos Raonic a reușit însă să închidă la timp meciul cu Gilles Simon, devenind primul canadian calificat în turul 4 la Paris. S-a jucat repede, foarte vioi, ambii jucători au avut seturi excelente și seturi mizerabile, iar pe final atmosfera a fost incandescentă. Francezii pot fi fantastic de pătimași când joacă unul de-al lor, iar momentele în care întreaga arenă scanda “Aaaa-lleeeeeeeeez, Gi-llou!” au fost senzaționale. Vulpe bătrână, Gilles a știut să folosească energia publicului în favoarea lui, facând break când Milos servea pentru meci. N-a reușit însă să și-l păstreze, a devenit prea pasiv în game-ul imediat următor, pierzând încă o dată dramatic un meci de cinci seturi. Nu prea are noroc la acest capitol: majoritatea eliminărilor lui Simon din Slamurile ultimilor ani s-au întâmplat în cinci seturi, câteva dintre ele după meciuri memorabile: cu Federer anul trecut aici, cu Monfils la AO 13, cu Wawrinka la RG 12, plus alte câteva nu neapărat spectaculoase, cât heartbreaking.

9. Programul de mâine

Fetele noastre au fost trimise pe terenurile 1 și 2 mâine, ceea ce nu e neapărat un lucru rău. Discuția cu programările e veche la Paris și, pe rând, toți au trecut prin ea, plângându-se sau, după caz, apreciind-o. Nu mai departe de începutul turneului, Rafa, campion de 8 ori aici, a aterizat pe Lenglen. Murray n-a prins nici măcar Lenglen, și a jucat pe Court 1, și așa mai departe. Nu e nicio dramă că Simona și Sorana încep ziua a 7-a de la Paris pe terenuri secundare: Simona vs Torro Flor, de la 12, Sorana cu Jankovic, în jur de 14:00.

Oferta e variată și bogată, iar pentru un privitor neutru, probabil că șansele cele mai mari de spectacol se vor regăsi la Monfils – Fognini. Programul complet, aici.

10. In the mix

De final, un clip cu cele mai spectaculoase momente din primele zile ale turneului. Enjoy!

Citește și rezumatele celorlalte zile de la Roland Garros, în seria 10 pe zi.

Ziua a 5-a

Ziua a 4-a

Ziua a 3-a 

Ziua a 2-a

Prima zi

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi