Trei din trei: Alexandra Dulgheru câștigă și ea, urmează Sharapova. Irina Begu învinge de ziua ei. Culoarul Simonei, simplificat

Adrian Țoca | 26 august 2014

Alexandra a trecut în turul doi după 6-3, 6-4 cu Pliskova.

Alexandra se revede cu Sharapova

Zecile de ore consumate în turneele challenger sau în calificări aduc, uneori, un return of investment care te ajută să mergi mai departe. E cazul Alexandrei Dulgheru, care a muncit din plin pentru a urca în clasament și a-și asigura un loc direct pe tabloul turneelor de Slam. La US Open, locul în Main Draw i-a adus un meci abordabil, cu Kristyna Pliskova. Iar Alexandra, locul 95 WTA, a profitat de șansă și a câștigat luni noaptea, 6-3, 6-4 în o oră și 30 de minute. Alexandra și-a pierdut o singură dată serviciul și a făcut patru break-uri, într-un meci pe care l-a controlat tot timpul.

Dulgheru devine a doua româncă în turul doi la US Open, după Simona Halep, care a trecut ceva mai devreme de Rose Collins. Este al doilea an la rând în care Alexandra trece de primul tur la USO, în turul doi la US Open. Anul trecut, după ce o elimina pe Lepchenko, Alex pierdea cu Ana Ivanovic.

Și de data aceasta, adversara ei va fi un nume cu greutate, una dintre favoritele la cucerirea titlului: Maria Sharapova. Masha a trecut cu 6-4, 6-0 de Maria Kirilenko în primul meci disputat în sesiunea de seară la ediția din acest an. Va fi reeditarea unui meci greu de uitat, cel jucat la Miami, în 2011, când Sharapova câștiga sfertul de finală cu Alexandra în trei seturi dramatice: 3-6, 7-6 (6), 7-6 (5). După turneul respectiv, Alexandra obținea cea mai bună clasare a carierei, locul 26. 

Doi ani mai târziu, cele două s-au revăzut la Madrid, în primul tur, și tot Sharapova a învins, 7-5, 6-2.

 

Irina Begu a câștigat de ziua ei

Și Irina Begu merge în turul doi, după o victorie în două seturi cu Silvia Soler Espinosa, 7-6, 6-3. Irina și-a făcut astfel un cadou excelent de ziua ei de naștere. 

Începutul a fost ratat complet: iberica s-a desprins rapid la 4-0, patru game-uri în care Irina a luat doar patru puncte. Nu e însă prima oară când Begu începe mai lent, dar recuperează pe parcurs. Treptat, românca a intrat în joc și și-a luat înapoi ambele break-uri, împingând setul în tiebreak, după ce a salvat și o minge de set la 3-5. 

După ce a câștigat tiebreakul (7-4), Irinei i-a fost suficient un singur break în setul doi pentru a închide meciul. E o victorie care o răzbună puțin pe Irina în mica rivalitate dintre cele două: a fost al șaptelea meci direct (4-3 pentru Soler), dar Soler Espinosa câștigase de două ori la Slamuri, inclusiv la US Open (în 2012).

Irina o va întâlni în turul doi pe Roberta Vinci, cu un posibil meci cu Radwanska în turul al treilea. Și cu Vinci a mai jucat Irina la US Open, pierzând în 2011, în primul tur. Per total, scorul meciurilor directe este 2-1 pentru italiancă.

Marți, Sorana Cîrstea joacă împotriva lui Heather Watson, de la ora 18:00, iar Monica Niculescu o întâlnește pe Shvedova după ora 21:00.

 

Muguruza, primul cap de serie eliminat de pe tabloul feminin

Parcă pentru a demonstra că socotelile de după tragerea la sorți nu se potrivesc cu realitatea din teren, Garbine Muguruza a devenit prima victimă relevantă a zilei inaugurale a US Open. Garbine era prognozată să o întâlnească pe Simona Halep într-un meci tare din turul 3, dar nu a putut depăși forma slabă din această vară și a pierdut în două seturi cu veterana Mirjana Lucic-Baroni. Croata, fostă semifinalistă la Wimbledon în 1999 și campioană de dublu la AO pe când avea numai 15 ani, a învins-o pe Garbine în două seturi, 6-3, 7-6, iberica irosind cinci mingi de set în manșa secundă.

Flipkens și Giorgi sunt alte două jucătoare care au ieșit de pe această parte de tablou, scoase de Errani, respectiv Rodionova.

Cum arată jumătatea de tablou a Simonei Halep după prima zi:

Turul 2

Kerber (6) – Kudryavtseva
Bencic – K. Nara (31)

Sloane Stephens (21) – J. Larsson
Pironkova – Jankovic (9)

L. Safarova (14) – Zheng
Hantuchova – Cornet (22)

R. Vinci (28) – IRINA BEGU
Peng – A. Radwanska (4)

M.Sharapova (5) – ALEXANDRA DULGHERU
Brengle – Lisicki (26)

A. Petkovic (18) – Puig
Sasnovic – Wozniacki (10)

Errani (13) – Rodionova
Bacsinszky – Venus Williams (19)

Lucic-Baroni – Peer
Cepelova – SIMONA HALEP (2) 

Simona, despre Cepelova: „Am urmărit-o la Charleston”

Niciodată în Era Open un cap de serie 1 sau 2 nu a pierdut în primul tur la US Open și, deși cu mici emoții în setul 1, Simona a evitat surpriza: „A fost un test greu pentru mine, pentru că nu e simplu niciodată să joci primul meci din turneu, în special pe terenul cel mai important. Am fost și un pic nervoasă la început, dar cred că pe parcurs m-am descurcat mai bine. Ea a jucat excelent și are un viitor frumos”, a spus Halep la conferință. Întrebată despre Jana Cepelova, următoarea ei adversară, Simona a spus că se așteaptă la un alt meci greu: „Are un an bun, am văzut-o făcând finala la Charleston. E o jucătoare bună, așa că mă voi pregăti pentru un meci dificil, pe care sper că îl voi câștiga”. 

Va fi primul meci direct dintre cele două.

Nick Kyrgios și game-ul de penalizare

De când l-a bătut pe Rafa la Wimbledon, puștiul australian e urmărit cu mare atenție de media, ceea ce nu-l pare să-l deranjeze pe nonconformistul Kyrgios. Poate chiar un pic prea nonconformist, pentru că, în meciul cu Youzhny, Kyrgios a încasat, pe rând, un punct de penalizare, apoi un game penalizare pentru înjurături repetate. Game-ul penalizare a venit în setul patru, când Youzhny conducea cu un break și amenința să trimită meciul în setul decisiv. Kyrgios e recunoscut pentru forța pe care o imprimă forehandului său, dar câteva revere inspirate l-au ajutat să facă rebreak și să se desprindă în tiebreakul setului patru, pe care l-a și câștigat: 7-5, 7-6, 2-6, 7-6 și Kyrgios urmează să-l întâlnească pe Seppi în turul 2. La 19 ani, Kyrgios ar putea deveni în curând o forță de recunoscut în circuit dacă își adaugă puțină constanță jocului său exploziv. Să nu mai piardă game-uri prin default ar fi, de asemenea, un pas înainte.

Andy a rezistat crampelor

În ceea ce John McEnroe a numit „unul dintre cele mai urâte meciuri pe care le-am văzut vreodată”, Murray a evitat un alt carusel emoțional cu Robin Haase, pe care l-a învins în patru seturi, 6-3, 7-6, 1-6, 7-5. Murray a început să sufere de crampe în începutul setului trei, după nici o oră și jumătate în turneu, situație care l-a luat prin surprindere și pentru care a căutat explicații în alimentație. Efectul direct a fost că Murray nu și-a putut arunca suficient de bine mingea la serviciu, suferind, în special pe serviciul secund. Așa că a pierdut nouă game-uri din zece la un moment dat, dar Haase n-a știut să profite și l-a ajutat pe britanic să reintre în joc, de exemplu, cu o dublă greșeală la 5-3 în setul patru. „Nu cred că aș mai fi fost favorit dacă intram în setul cinci”, a spus Murray, care îl va întâlni pe Bachinger în turul următor.

Djokovic, pe fast-forward

Ultimul în programul primei zile, Novak Djokovic a fost pe repede înainte într-un meci complet disproporționat, cu neexperimentatul (pe hard) argentinian Diego Schwartzman. A fost un antrenament util pentru favoritul 1, care s-a mișcat bine, în orice caz mai bine decât a făcut-o în Canada sau la Cincy și s-a impus cu 6-1, 6-2, 6-4 în numai o oră și 38 de minute. La fel de grăbit a fost și la testul sub presiune din filmulețul de mai jos. 

Djokovic, care joacă al 40-lea Grand Slam consecutiv, îl va întâlni pe francezul Mathieu în runda următoare. 

Ciudățeniile zilei

La acest capitol poate intra lejer atât echipamentul lui Radek Stepanek, mereu un vizionar în ce privește tricourile pe care le poartă, dar și atacul albinelor asupra veteranei japoneze Kimiko Date Krumm, care a scăpat grație intervenției copiilor de mingi. Altfel, Stepanek n-a fost singurul care a punctat la impresia artistică prin tricoul purtat. Simone Bolelli a început meciul cu Vasek Pospisil purtând steagul american pe o mânecă și l-a terminat purtând steagul Marii Britanii. Schimbarea a avut efectul scontat, pentru că italianul a câștigat în cinci seturi. 

Afacerea „Albina”

Ce e de văzut în programul de azi

Pe lângă meciurile în care debutează Sorana Cîrstea și Monica Niculescu, azi îi mai avem pe Roger Federer (vs Matosevic) și Serena Williams (vs Townsend) în sesiunea de noapte de pe Arthur Ashe. Pe lângă ei, încep turneul și Ana Ivanovic, Eugenie Bouchard, Petra Kvitova, Victoria Azarenka, David Ferrer, Gael Monfils, Richard Gasquet sau Kei Nishikori. Programul complet al zilei este aici.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi