”Yes, no?” ediția World Tour Finals: sunt ”underachieveri” toți cei care nu-și realizează potențialul? Studiu de caz, Gael Monfils

Novak Djokovic s-a calificat din Grupa Ivan Lendl după victoria contra lui Milos Raonic cu scorul de 7-6(6), 7-6(5). Canadianul va lupta pentru un loc în semifinale în ultimul său meci contra lui Dominic Thiem. Acesta și-a păstrat șansele de calificare după ce a obținut prima sa victorie la Londra în trei seturi (6-3, 1-6, 6-4), contra unui Gael Monfils derutant. La dublu, Murray/Soares au cele mai mari șanse de calificare(ultimul meci va determina și locul); celelate perechi cu șanse sunt frații Bryan și Dodig/Melo.

TreizecizeroSecțiune sprijinită de

Numele lui Gael Monfils apare în capul listei când vine vorba de underachieveri în tenis (jucători despre care părerea generală este că nu și-au fructificat potențialul). Lângă el, mai sunt menționați Nalbandian, Safin, Gasquet, Gulbis. La fete, Ana Ivanovic conduce în opinia mea detașat în topul ultimului deceniu. Kim Clijsters, dacă nu revenea pentru a doua carieră, ar fi fost și ea pe această listă. Kuznetsova, deși are două Slamuri, cred că știe suficient tenis pentru mai multe. 

Este material pentru o discuție interesantă aici.

Gael este jucător de top 10 fără îndoială. Însă abia anul acesta, la 30 de ani, a reușit să intre acolo și să amenințe titlurile mari. A se afla constant în fazele ultime ale turneelor importante presupune, pe lângă abilitatea de a face lovituri uluitoare (pe care el o are din plin)o altă abilitate, pe care el a descoperit-o abia anul acesta: aceea de a face lovituri bune tot timpul. După cum ne-a dovedit în ultimul an, Gael poate să se prezinte la birou și să semneze condica, câștigând eficient meciuri. Antrenorul său, suedezul Tillstrom, merită locul 2 în topul antrenorilor anului 2016 pentru performanța de a-l disciplina pe cel mai aiurit dintre jucătorii francezi.

Dar ca să câștigi titluri mari, constant, e nevoie de un soi diferit de gândire. Cel mai bun exemplu este cum au reacționat Gael și Stan puși în față aceleiași probleme în semifinalele US Open: un adversar care juca mult mai bine decât ei. Cu Djokovic, Gael a dat sign out din meci și a recurs la șmecherii. A căutat soluții în afara jocului, la limita sportivității. Stan, pe de altă parte, s-a înfipt pe călcâie și a căutat soluții în interiorul jocului: a lungit raliurile deși umiditatea era teribilă și asta l-a costat fizic la fel de mult ca pe NishikoriWawrinka a fost dispus să sufere, Gael a căutat calea ușoară. Toți cei care câștigă Slamuri sunt dispuși să sufere, sau chiar bucuroși să sufere (vezi Nadal). Când presiunea urcă, stau în cazan și strâng din dinți. De ce? Sunt nebuni? Masochiști? Sau poate știu că dincolo de suferință, dacă o depășesc, se află ceva pentru care merită să suferi?

 

Aseară, contra lui Thiem, Gael a jucat din nou unul din acele meciuri abracadabrante care i-au construit reputația în circuit. În primul set abia s-a mișcat, a lovit în dorul lelii, provocând îngrijorări din partea comentatorilor cum că ar fi accidentat. În setul doi s-a activat la fel de brusc, începând să alerge și să lovească mingea ca lumea. În setul trei au mers amândoi umăr la umăr, până când, servind ca să stea în meci, Monfils a făcut trei duble greșeli consecutive și i-a dat setul și meciul lui Thiem. Ce să mai înțelegi? ”A fost greu, Dominic a fost mai bun decât mine. A fost un meci dificil, dar am dat tot ce-am avut pe teren”, a declarat Gael. Poate, după cum bănuiau comentatorii britanici, francezul a avut probleme fizice, deși nu cred că acele trei duble consecutive au fost consecința lor. În afara cazului în care cazi și-ți lovești dramatic mâna dreaptă sau piciorul stâng, cauza pentru trei duble consecutive când servești să stai în meci trebuie căutată mai sus de umeri.  

Dar, într-adevăr, accidentările au fost una dintre constantele carierei lui Monfils, alături de inconstanță. Este curios cum unul dintre cele mai atletice specimene (dacă nu cel mai atletic) din circuit, deseori lăudat de colegii lui pentru înzestrările lui fizice, a avut atâtea probleme cu accidentările. Este oare și vina lui? Acum doi ani, la Roland Garros, Mofils făcea aluzie la propria neglijență și indiferență de a-și proteja corpul. Înainte de meciul cu Croația din Cupa Davis, de anul acesta, Gael s-a accidentat pentru că a făcut niște slamdunkuri neavizate. Apoi, l-am văzut cu toții de-a lungul anilor plonjând pe hard (ouch), alunecând, rostogolindu-se și în general făcând exces de zel pentru câteva aplauze în plus. La Londra, Gael a alunecat din nou (he) în acest stereotip. 

Îmi aduc aminte de o declarație de-a lui Safin, întrebat care este calitatea de căpătâi a lui Nadal: ”Îi place competiția și îi place presiunea.” Tonul era un pic mirat, un pic resemnatSafin lăsând să se înțeleagă că el nu era așa, că presiunea îl consuma, nu-l încărca. Să lupte pe teren nu-i venea mereu ușor. ”Un munte de talent”, spunea Roddick despre Safin recent. ”Putea să facă winners de pe ambele părți, putea să servească, se mișca bine.” Însă acestea sunt arme, instrumente; mintea e cea care le folosește. Deci când vorbim despre neîmplinirea potențailului, despre ce potențial vorbim? Despre calitățile fizice sau despre calitățile emoționale, psihice?

Invers, overachieveri sunt de obicei considerați jucătorii cu un arsenal limitat sau nespectaculos de lovituri, dar care câștigă totuși constant. Poate tocmai pentru că au o minte care pur și simplu nu renunță? Mă gândesc la Hewitt, despre care Roddick spunea că era unul dintre cei mai dificili adversari. ”Îi făceam break și el juca următorul punct ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Era foarte demoralizant.”

Deci sunt cu adevărat underachieveri toți cei care par să nu-și fructifice potențialul, sau le lipsește de fapt ceva fundamental, dincolo de talentul de a lovi mingea? Iar când se trage linia, acești jucători câștigă de fapt cât merită?

*

** "Yes, no" e o rubrică în care dezbatem idei și evenimente, dezbatem ceea ce face tenisul special. Botezată după o expresie asociată în glumă cu Rafa Nadal, rubrica vă include și pe voi.

** Ca și la prima ediție a rubricii (o găsiți aici), vom prelua cele mai interesante răspunsuri din comentarii și le vom updata în articol. Abia așteptăm să vă vedem opiniile :-) 

Cele mai noi articole

TreizecizeroConținut susținut de

Comentarii